EU strammer grebet over for skattesvindlere

EU tager nu endnu et skridt for at gøre livet besværligt for private investorer og selskaber, der forsøger at slippe billigere i skat, end loven tillader.

EUs skattekommissær Algirdas Semeta fortalte for nylig i et interview med Financial Times, at han om et par måneder vil fremlægge et forslag til nye regler, der tvinger alle 27 medlemslande til at udveksle fortrolige skatteoplysninger om private på tværs af landegrænser.

Det skal eksempelvis gøre det nemmere at få fat på de velhavere, kapitalfonde og private selskaber, der forsøger at skjule deres formuer for myndighederne for at slippe med en billigere skattebillet.

Fem største lande har aftale

EUs fem største økonomier - Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien - er allerede blevet enige om at dele oplysninger om f.eks. privates indtjening og kursgevinster på værdipapirer.

Det er den aftale, Algirdas Semetas nu vil have udvidet til resten af medlemslandene - også Schweiz, Irland og Luxembourg som traditionelt har været anvendt som skattely for privatpersoner og selskaber.

Tidligere forsøg på at indføre lignende aftaler mellem EU-landene er blevet skudt til hjørne, og i øjeblikket ligger der en ikke-bindende klausul om, at medlemsstaterne vil tage emnet op igen i 2015. 

Skatteskandaler kan bane vejen

Men skattekommissæren håber, at den finansielle krise og skatteskandaler i Tyskland og Frankrig, har gjort flere medlemslande modtagelige for idéen.

Det kom blandt andet for nylig frem, at Frankrigs tidligere budgetminister Jérôme Cahuzac har løjet omkring, at han havde 600.000 euro (4,5 millioner kroner) stående på en bankkonto i Schweiz.

»Nu tror jeg, at den politiske virkelighed har ændret sig, hvilket tillader os tage dette skridt med automatisk at udveksle oplysninger meget hurtigere, end først forudset af medlemslandene,« sagde Algirdas Semetas ifølge Financial Times. 

Luxembourg er med på skattejagt

Og der har der også på det seneste været positive udmeldinger over for de nye initiativer fra flere EU-lande. Luxembourg som historisk set har være imod at dele bankoplysninger, er nu som udgangspunkt med på idéen.

Dog har Østrig indtil videre protesteret. Det ser skattekommissæren dog ikke som den helt store hindring.

»De bevæger sig gradvist i en mere positiv retning,« siger Algirdas Semeta og fortsætter:

»Jeg er overbevist om, at hverken Østrig eller Luxembourg vil blokere procsessen.«

Også fra internationale side er der kommet mere pres på EU for at tage hårde metoder i brug overfor skatteunddragelse. I USA har myndighederne f.eks. krævet omfattende materiale om amerikanske kunder fra de finansielle institutter, der opererer i landet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip