EU til Erdogan: Kom tilbage på sporet

Selv om EU i oktober åbnede op for et nyt kapitel i forhandlingerne om Tyrkiets medlemskab af unionen, gør EU's øverste politiske ledere det tirsdag klart over for premierminister Recep Tayyip Erdogan, at de stadig holder nøje øje med ham.

Erdogan var på besøg i Bruxelles for første gang i fem år, hvor han mødtes med både EU's præsident, Herman Van Rompuy, og formand for kommissionen, José Manuel Barroso.

- Jeg har været meget tilfreds med diskussionerne med både Barroso og Rompuy. Vi har altid været oprigtige i vores forsøg på at fremme Tyrkiets relation til EU, siger Erdogan efter mødet med Rompuy og Barroso.

Trods de diplomatiske ord om Tyrkiets gode hensigter oplyste Rompuy og Barroso efter mødet med Erdogan, at de er bekymrede over de hændelser, som har fundet sted i Tyrkiet siden 17. december.

I forsommeren var der voldsomme demonstrationer mod Erdogan i Istanbul. I december kom omfattende korruptionssager i regeringen frem i lyset, hvilket medførte ministerfyringer og flere store demonstrationer mod regeringen.

I kølvandet på korruptionsskandalerne ønskede Erdogan at vedtage en lov, som skulle svække domstolene og retssystemets magt. I sidste uge antydede Erdogan dog, at han agter at trække lovforslaget tilbage.

- Jeg har understreget (til mødet med Erdogan, red.), at Tyrkiet som kandidatland er forpligtet til at respektere de politiske kriterier, der er, for at blive EU-medlemsland, inklusiv deling af magten, siger Rompuy til pressemødet.

Tyrkiet har søgt om at blive medlem af EU i siden 1987. I 1999 fik landet formel kandidatstatus, og i november 2013 begyndte EU på det næste kapitel af forhandlingerne om medlemskabet.

Det var første gang i tre år, at EU tog hul på et nyt forhandlingskapitel.

Barosso lægger ligesom Rompuy vægt på vigtigheden af at holde sig til demokratiets principper.

- Premierminister Erdogan håndterede på mødet alle problemerne på en meget åben og ligefrem måde, og forsikrede os om, at hans intentioner er at respektere loven, retsvæsnets uafhængighed og magtens deling, siger Barroso.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip