EU til Pind: Svært at finde en løsning efter dansk nej

EU-Kommissionen mener, at det bliver "overordentlig vanskeligt" at finde en løsning, så Danmark kan blive i Europol efter vælgernes nej ved torsdagens folkeafstemning.

Det siger justitsminister Søren Pind (V), der fredag på EU's justits- og indenrigsministermøde i Bruxelles har orienteret om resultatet af den danske folkeafstemning.

- Der var en tilkendegivelse fra kommissionen - som desværre ikke kom overraskende - som lød på, at det anså de for at være overordentligt vanskeligt. Men som det blev sagt: "Nu må vi jo se", siger Søren Pind.

Danmark risikerer at ryge ud af Europol i foråret 2017, når samarbejdet skifter til et nyt retligt grundlag, med mindre Danmark får forhandlet en særaftale på plads inden da.

Men Søren Pind finder ikke meget opmuntring i meldingen fra EU-Kommissionen, som i sidste ende skal udarbejde selve forslaget om en mulig dansk parallelaftale om Europol.

- Kommissionens tilkendegivelse var ikke ligefrem opmuntrende, det må jeg bare sige, men vi klør på, og så må vi se, siger justitsministeren.

- Der forestår et stort stykke arbejde for at se, hvordan denne gordiske knude kan løses, siger han.

Søren Pind siger, at "man kan nære mange bekymringer" efter det danske nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

- Men hvis jeg skal summe alle de bekymringer, jeg har, op, så bliver det et meget langt pressemøde, siger han.

- Foreløbig må man tage ja-hatten på efter nej’et og prøve at rejse sig for at få det her løst på en måde, der er så god som overhovedet muligt for Danmark, siger han.

Søren Pind ved ikke, hvad der vil ske, hvis ikke det lykkes at få en dansk aftale om Europol på plads inden foråret 2017.

- Det er jo et åbent spørgsmål. Der er nogle partier, der har tilkendegivet forskellige politiske løsninger, blandt andet ønsket om en ny folkeafstemning til den tid, og det må man jo se på i den forbindelse, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip