EU tømmer lommer og tasker for penge til flygtningekrise

Der er afsat ekstra penge på næste års EU-budget til håndteringen af de udfordringer, der følger den voksende strøm af flygtninge og migranter, og til bekæmpelsen af terror.

EU-Parlamentet har onsdag godkendt det budget, som de 28 medlemslande blev enige om tirsdag på 143,9 milliarder euro, svarende til 1,11 billioner kroner.

På den anden del af budgettet, forpligtelser til eksempelvis flerårige projekter, er beløbet 155 milliarder euro (1,16 billioner kroner), hvilket er 2,3 milliarder euro under et aftalt EU-loft, så der er plads til uforudsete udgifter.

Ekstrabevillingen blev vedtaget med stort flertal. 516 stemte for, og 179 stemte imod.

Samlet afsættes mere end fire milliarder euro (30 milliarder kroner) til at hjælpe medlemslandene i flygtningekrisen.

På grund af "de påtrængende behov er det nødvendigt at mobilisere et betydeligt ekstrabeløb til at finansiere de tiltag, der skal afhjælpe migrant- og flygtningekrisen," hedder det om ekstrabevillingen.

Alene i år har 863.101 mennesker taget søvejen til Europa. Langt de fleste er sejlet i både fra Tyrkiet til Grækenland, mens omkring en sjettedel er rejst den længere vej over havet til Italien.

EU har i år sendt ekstra penge til flere østeuropæiske lande, som er stærkt udfordret af de mange migranter og flygtninge.

Også terrorbekæmpelsen og de ydre grænser styrkes i budgettet, så EU-landene betaler og forpligtes for beløb, som er henholdsvis 46 og 64 procent højere end i år.

Desuden styrkes forskningen med omkring 10 procent i forhold til 2015, og der afsættes ekstra knap 700 millioner euro til landbruget i kompensation for tab som følge af Ruslands sanktioner mod europæiske varer.

/ritzau/

Dagens Gossip