EU-top fremrykker rejse til Ukraine

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, er bekymret over forlydender om, at den ukrainske regering har planer om at indføre undtagelsestilstand, og derfor har hun fremrykket sit besøg til det uroplagede land.

- Jeg er foruroliget over meldinger om, at regeringen planlægger at indføre undtagelsestilstand, siger Catherine Ashton.

- Det ville udløse en yderligere nedadgående spiral for Ukraine, som ikke ville gavne nogen. Jeg vil også opfordre lederne af oppositionen til at tage afstand fra dem, der griber til vold, siger hun i en udtalelse.

Ashton siger, at hun tirsdag aften vil sætte sig på et fly mod Kijev. Inden da skal hun møde Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Bruxelles.

- Den eneste løsning på krisen er politisk. Der er et presserende behov for en egentlig dialog, hvis parterne skal kunne blive enige om vejen frem, siger den udenrigspolitiske chef.

Catherine Ashton havde oprindeligt planlagt at besøge Kijev torsdag og fredag, men disse planer er nu rykket 48 timer tættere på.

I Ukraine skal hun mødes med præsident Janukovitj og oppositionen for at få gang i den politiske dialog mellem de to parter.

Tidligere mandag blev det desuden offentliggjort, at også EU-kommissær Stefan Füle, der har ansvar for EU's udvidelse og naboskab, vender tilbage til Kijev.

Det vil være hans andet besøg inden for fire dage.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip