EU-top tager til Ukraine for at hjælpe

EU prøver nu at hjælpe Ukraine med at få styr på situationen i landet ved at sende højtstående EU-politikere til hovedstaden, Kijev.

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, tager til Kijev torsdag og fredag i næste uge. Der skal hun mødes med Præsident Janukovitj og oppositionen i Ukraine for at få gang i den politiske dialog mellem de to parter.

Det oplyser EU-Kommissionens talsmand Olivier Bailly på en pressebriefing i Bruxelles fredag.

EU-kommissær Stefan Füle, der har ansvar for EU's udvidelse og naboskab, er i Kijev fredag og lørdag for at finde en løsning på den politiske krise

De to besøg kommer som opfølgning på kommissionsformand José Manuel Barrosos telefonsamtale med Janukovitj torsdag, hvor Barroso understregede, at brug af vold ikke er løsningen på den politiske situation i Ukraine.

Barroso tilbød derudover at sende Füle og Ashton til Kijev, hvortil Præsident Janukovitj ifølge Barrosos talsmand Bailly svarede, at de begge vil være velkomne i Kijev for at hjælpe i processen. Og at han er klar og indstillet på at føre politisk dialog i sit land.

Uroen brød for alvor ud i Kijev, da regeringen forleden vedtog en ny lov, der gør det nærmest umuligt at afvikle demonstrationer.

Fem personer er meldt dræbt under sammenstød mellem politi og oppositionsaktivister i Kijevs centrum - flere hundreder mennesker er såret.

- Det er essentielt, at yderligere forværring af situationen undgås, og at man baner vej for en seriøs dialog mellem myndighederne, oppositionen og civilsamfundet, sagde Ashton torsdag.

Oppositionen har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.

/ritzau/

Dagens Gossip