EU-topdiplomat ønsker at se fremdrift i fastlåst Ukraine

EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, siger, at hun ønsker at se bevægelse frem mod løsninger i forhandlingerne om konflikten i Ukraine, og hun understreger, at EU er parat til at støtte reformer.

- Vi har kapaciteten til at yde støtte, siger Ashton, som onsdag havde møder med den ukrainske præsident, Viktor Janukovitj.

Men Ashton siger, at hun stadig venter på at se bevægelse frem mod en løsning. Samtidig har Janukovitj sagt, at han overvejer udskrivelse af et hurtigt valg.

Oppositionslederen Vitalij Klitstjko, der har ført to runder forhandlinger med præsidenten, siger, at han har fået at vide, at forfatningsændringer kan tage et halvt år at gennemføre.

- Det er al for lang tid. Jeg har sagt, at vi ikke har tid, siger den 42-årige oppositionsleder og tidligere bokseverdensmester, som tvivler på, at præsidenten er indstillet på at løse krisen.

Ashton spiste middag med oppositionslederne efter sin ankomst til Kijev tirsdag.

Både EU og USA har signaleret, at eventuel økonomisk hjælp til landet er afhængig af, at Ukraine gennemfører demokratiske reformer og får en ny regering.

Situationen eskalerede i slutningen af 2013, da Janukovitj besluttede, at Ukraine alligevel ikke skulle indgå en associeringsaftale med EU. I stedet vil han trække Ukraine tættere mod Rusland.

Situationen i den tidligere sovjetrepublik er fortsat spændt, selv om premierminister Mykola Asarov og hans regering er gået af.

Lederen af Ukraines største oppositionsparti, Arsenij Jatsenjuk, har efterspurgt "en Marshallplan" - en henvisning til USA's økonomiske hjælpeprogram til Europa efter Anden Verdenskrig.

Ukraine har ifølge Jatsenjuk brug for mindst 11 milliarder euro (82,5 milliarder kroner), som er det beløb, Rusland har lovet, men nu holder tilbage.

Ukraines problematiske økonomi er i høj grad afhængig af Rusland. Mandag strammede Moskva grebet ved at minde Ukraine om, at landet skylder Rusland 3,3 milliarder dollar for gas fra 2013 og begyndelsen af 2014.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip