EU-topmøde kan blive afgørende for Grækenlands skæbne

Skrevet af admin

12/02/2015

Mest læste i dag

Den nye græske premierminister, Alexis Tsipras, har torsdag på sit første EU-topmøde hilst på den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og resten af EU's stats- og regeringschefer i Bruxelles.

Mens Italiens premierminister, Matteo Renzi, bød en slipseløs Tsipras velkommen med kindkys og venskabelige klap i nakken, fik han mere formelle håndtryk af andre af sine nye EU-kolleger.

Der ligger en stor opgave forude, hvis Tsipras vil forsøge at benytte topmødet til at forhandle om en lempelse af Grækenlands milliardgæld. Emnet står ikke på EU's ledernes dagsorden, men drøftes af finansministrene i eurogruppen på mandag.

Tsipras har kaldt sit første topmøde "et afgørende øjeblik for Europa".

- Vi må forsøge at finde en løsning, der respekterer alle parter, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa i en kommentar til eurogruppens foreløbig fejlslagne forsøg på at nærme sig grækerne i striden om den hjælpepakke, som udløber sidst på måneden.

Tsipras siger, at en ny aftale må baseres på respekt for europæiske værdier og på de gældende "regler og normer".

Det er da også reglerne i de indgåede kreditaftaler med Grækenland, som Angela Merkel minder om ved sin ankomst til EU-topmødet, "for Europas troværdighed er baseret på, at vi overholder regler og kan stole på hinanden".

- Europa er altid - og det er også Europas succes - udstyret til at finde et kompromis. Kompromisser indgår man, når fordelene opvejer ulemperne. Og det er Tyskland parat til, siger Merkel og hæfter sig ved, at der er et par dage endnu til at finde en løsning.

Andre topmødedeltagere er dog ikke nær så optimistiske.

- Tiden er ved at løbe ud for Grækenland. Dette er det vigtigste topmøde i lang tid, siger Finlands statsminister, Alexander Stubb, ifølge dpa.

Hans danske kollega, Helle Thorning-Schmidt (S), er mere afdæmpet i sin retorik:

- Det, der er enighed om, er, at vi ønsker det allerbedste for det græske folk.

- Men jeg håber naturligvis, at man finder en løsning, og at alle står ved de forpligtelser, de har påtaget sig, siger hun på et pressemøde inden topmødets start.

/ritzau/