EU-toppen forfremmer dansk ambassadør

Sidste år var det tæt på, at den danske statsminister fik nyt job som EU-præsident i Bruxelles.

Nu bliver det i stedet Danmarks førstemand i byen gennem fem år, EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen, der bliver den højest placerede dansker i EU-hovedstaden.

EU-topmødet har torsdag aften godkendt den danske topdiplomat til at overtage jobbet som generalsekretær for EU's ministerråd, når tyskeren Uwe Corsepius stopper til sommer.

- Tillykke! EU-topmødet er enstemmigt enedes om, at min kandidat Jeppe Tranholm-Mikkelsen efterfølger Uwe Corsepius som generalsekretær for EU's ministerråd, skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

Det var egentlig allerede besluttet, at danskeren til sommer skulle rykke til Washington som dansk ambassadør dér.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt siger i en kommentar til udnævnelsen, at topdiplomaten er ideel til jobbet i Bruxelles.

- Jeppe Tranholm-Mikkelsen nyder ikke kun meget stor respekt i Danmark som en enestående kompetent EU-ambassadør. Han er også meget respekteret blandt EU's medlemslande. Ikke mindst for sin dygtighed og evne til at finde fælles løsninger på svære problemer.

- Som statsminister har jeg haft et fremragende samarbejde med Jeppe Tranholm-Mikkelsen. Han har været en overordentlig god ambassadør for Danmark. Jeg ønsker ham held og lykke i hans nye stilling, siger Thorning.

Jobbet som generalsekretær er - ligesom jobbet som EU-ambassadør - en post uden for offentlighedens rampelys. Men samtidig en helt centralt placeret og meget aktiv aktør i EU's daglige lovgivningsmaskineri.

Mens EU-præsident Donald Tusk og hans kabinetschef Piotr Serafin står i spidsen for Det Europæiske Råd, der består af stats- og regeringscheferne, er ministerrådet de mange forskellige forsamlinger af menige ministre i de 28 medlemslande.

Ministerrådet ledes et halvt år ad gangen af et af landene. For tiden er det Letland, hvis finansminister, sundhedsminister, miljøminister, landbrugsminister og andre fagministre leder de hyppige rådsmøder i Bruxelles.

Bag formandskabet står rådssekretariatet, der altså nu skal ledes af danskeren, som står for hele den praktiske forberedelse og drift af møder og dokumenter.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip