EU-toppen godkender kompromis om banker

Skrevet af admin

20/12/2013

Dagens topnyheder

EU-landenes stats- og regeringschefer har på førstedagen af deres topmøde i Bruxelles godkendt det kompromis om næste skridt i bankunionen, som økonomi- og finansministrene enedes om sent onsdag.

Den fælles afviklingsmekanisme mangler stadig at blive forhandlet færdig med Europaparlamentet.

EU-præsident Herman Van Rompuy siger på et pressemøde, at afviklingsmekanismen sammen med de øvrige, allerede færdigforhandlede elementer i bankunionen skal være med til at få gang i europæisk økonomi igen.

- Det er det største kæmpeskridt fremad siden skabelsen af selve euroen, siger Van Rompuy.

Men han forholder sig ikke direkte til den bidende kritik, som Europaparlamentets formand, Martin Schulz, præsenterede, da han tidligere torsdag talte til de forsamlede stats- og regeringschefer.

Schulz kritiserer blandt andet, at der ikke er penge nok i modellen, ligesom han mener, den risikerer at koste medlemslandene dyrt og sætte bankerne i så hård en spændetrøje, at de vil låne mindre ud.

- Hvis vi gennemførte ecofins (økonomi- og finansministermødets, red.) beslutninger om bankunion på denne her måde, ville vi ikke bare misse en chance. Det ville være den største fejl til dato under håndteringen af krisen.

- En bankunion er noget, der enten skal gøres rigtigt eller slet ikke skal gøres i det hele taget.

- Europaparlamentet vil derfor ikke støtte ecofins beslutninger i deres nuværende form, sagde Schulz.

EU-præsident Van Rompuy siger på sit pressemøde bare, at han håber, "det kan gå hurtigt" at få den endelige aftale forhandlet på plads med parlamentet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) taler udenom, da hun bliver forholdt kritikken fra parlamentsformand Schulz.

Hun roser i stedet den ordning, medlemslandene er enedes om, for at være ganske lig den model, der allerede eksisterer i Danmark.

- Jeg vil gerne understrege, at der stadig er udeståender og ting, der skal afklares.

- Men vi har i dag bekræftet, at vi ønsker en aftale skal være på plads med Europaparlamentet, inden de lukker for at gå til valg. De slutter deres arbejde i marts, og det er ambitionen, at vi skal være færdige der, siger Thorning.

/ritzau/