EU-toppen tilbyder at hjælpe Ukraine med at få ro

EU's kommissionsformand, José Manuel Barroso, bakker nu sin trussel om EU-sanktioner mod Ukraine op med et tilbud om hjælp fra EU til at skabe ro og få gang i den politiske dialog mellem regering og opposition i landet.

Barrosos talsmand Olivier Bailly oplyser på en pressebriefing i Bruxelles, at Barroso torsdag formiddag har ringet til præsident Viktor Janukovitj og udtrykt "dyb bekymring for den optrappede vold samt rapporter om vold mod journalister og om forsvundne personer".

Barroso har samtidig tilbudt, at EU-kommissær Stefan Füle, der har ansvar for EU's udvidelse og naboskab, kan rejse til den ukrainske hovedstad, Kijev, allerede fredag for at prøve at bidrage til en fredelig løsning. Og udenrigschef Catherine Ashton kan komme i næste uge.

- Præsident Janukovitj svarede, at både Füle og Ashton vil være velkomne i Kijev for at hjælpe i processen. Og at han er klar og indstillet på at føre politisk dialog i sit land, siger talsmand Bailly.

Barroso advarede selv på et pressemøde onsdag om, at optrapningen af vold mod fredelige demonstranter i Kijev kan få EU til at indføre sanktioner over for Ukraine.

- Vi er klar til at overveje mulige handlinger fra EU's side og konsekvenser for vores forhold til Ukraine, hvis ikke de ukrainske myndigheder opfører sig ordentligt i de her sager, sagde Barroso efter rapporter om, at tre demonstranter var dræbt af skud.

Hverken Barroso eller talsmand Bailly vil svare på, hvilke konsekvenser EU konkret overvejer.

Uroen brød for alvor ud i Kijev, da regeringen forleden vedtog en ny lov, der gør det nærmest umuligt at afvikle demonstrationer.

Oppositionen har holdt store demonstrationer, efter at regeringen sidste år afviste at underskrive en associerings- og handelsaftale med EU, hvorefter Ukraine indgik omfattende aftaler med Rusland.

/ritzau/

Dagens Gossip