EU tygger på hjælpepakke til Ukraine

EU-Kommissionen har planer om at tilbyde det kriseramte Ukraine en hjælpepakke, der har en værdi af over en milliard euro.

Det svarer til mere end 7,45 milliarder kroner.

En talsmand for kommissionen siger, at der onsdag - dagen før det ekstraordinære krisetopmøde, hvor EU's stats- og regeringschefer skal drøfte krisen i Ukraine - er kommissionsmøde, hvor hjælpepakken skal drøftes og godkendes.

Pakken skal hjælpe Ukraine med at komme fri af de problemer, som måneders politisk uro og tumult har kostet landet.

EU tilbød tidligere Ukraine 610 millioner euro som en del af en frihandels- og associeringsaftale, som blev afvist i december af den nu væltede ukrainske præsident, Viktor Janukovitj.

Kommissionen har ikke oplyst detaljer om den pakke, der kan være på trapperne.

Men der er rapporter i Bruxelles om, at den kan indeholde yderligere en halv milliard euro ud over de 610 millioner euro.

EU's kommissionsformand, Manuel Barroso, overvejer i øjeblikket flere muligheder i forbindelse med den økonomiske støtte, der muligvis vil være en del af en hjælpepakke under Den Internationale Valutafond (IMF), skriver AFP.

På topmødet torsdag skal EU-landenes ledere blandt andet drøfte hjælpeprogrammet for Ukraine.

Der er dog stadig et stykke op til de 25 milliarder euro, som den nye ledelse i Ukraine siger, at der er brug for over de næste to år.

Tidligere tirsdag lovede USA en milliard dollar, omkring 5,5 milliarder kroner, i lånegarantier.

Det ventes, at IMF samlet vil godkende en hjælpepakke til Ukraine på 15 milliarder euro i år.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip