EU: Tyrkiet har stadig ikke fortjent visumfrihed

Skrevet af admin

15/06/2016

Mest læste i dag

Hvis tyrkere skal kunne rejse til Schengen-området uden visum, skal landet yde en større indsats for at bremse flygtningestrømmen over Middelhavet fra Tyrkiet til Grækenland.

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen, som blokerer for visumfrihed, indtil Tyrkiet lever op til alle EU's 72 kriterier.

- Angående visumliberalisering mangler Tyrkiet stadig at opfylde de resterende krav, så visumkravet for tyrkiske borgere snart kan løftes, siger Dimitris Avramopoulos, som er kommissær for migration.

Det er omkring tre måneder siden, at EU og Tyrkiet på et topmøde aftalte, at alle flygtninge og migranter, der ankommer til de græske øer, skal sendes retur til Tyrkiet.

Ifølge aftalen har EU forpligtet sig til at give fri indrejse til tyrkerne allerede ved udgangen af juni, hvis altså Tyrkiet opfylder alle 72 kriterier, som EU har opstillet.

Målet med aftalen er at stoppe den store flugt i småbåde over Det Ægæiske Hav. Foreløbig er 462 illegale migranter sendt tilbage til Tyrkiet af de græske myndigheder, mens EU-lande har modtaget 508 syriske flygtninge fra Tyrkiet.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har adskillige gange truet med at droppe aftalen, hvis EU ikke leverer sin modydelse i form af penge og visumfrihed til tyrkerne i en fart.

Den største akilleshæl synes at være, at den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, fortsat nægter at ændre landets terrorlove, som er et af kravene fra EU.

Det internationale samfund mener, at de tyrkiske myndigheder bruger landets meget brede antiterrorlove til at slå ned på regeringskritikere ved at kalde dem terrorister.

/ritzau/