EU: Tyrkiet skal undergrave menneskesmuglernes forretning

Skrevet af admin

03/03/2016

Dagens topnyheder

Antallet af flygtninge og migranter, som krydser Det Ægæiske Hav fra Tyrkiet på vej til EU, er stadig er alt for højt, siger EU's præsident, Donald Tusk.

Tusk, som torsdag fører drøftelser i den tyrkiske hovedstad Ankara med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, siger videre, at det vil ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel, hvis illegale migranter sendes tilbage.

Tusk roser regeringen i Ankara for øget samarbejde om kystvagtskontrol og skærpede visaregler, og han siger, at den tyrkiske regering er enig med EU om, at antallet af flygtninge og migranter stadig er alt for højt.

- Det er op til Tyrkiet at beslutte, hvordan man bedst får bragt antallet ned, siger Tusk.

Uden at gå i detaljer nævnte Tusk ideen om en større operation, hvor migranter uden ret til ophold i EU sendes tilbage til Tyrkiet, da dette ville undergrave menneskesmuglernes netværk.

- Den mest lovende metode synes for mange i Europa at være en hurtig og omfattende mekanisme, hvor illegale indvandrere, der er ankommet til Grækenland, sendes tilbage.

- Det ville effektivt ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel, siger han.

Tusk besøg i Ankara er et led i forberedelserne til et EU-topmøde mandag mellem EU og Tyrkiet.

Davutoglu siger, at hverken Tyrkiet eller EU er skyld i den syriske krise, men at de betaler prisen for den.

Ved mandagens topmøde i Bruxelles vil Tyrkiet og EU gøre foreløbig status over deres fælles handlingsplan om at bremse menneskestrømmen ud af Tyrkiet til gengæld for milliardstøtte fra EU.

Fredag mødes Donald Tusk med præsident Recep Tayyip Erdogan i Istanbul.

Tusk sagde tidligere torsdag, at økonomiske migranter skal holde sig væk fra EU.

- Jeg ønsker at appellere til alle jer potentielle ulovlige økonomiske migranter, uanset hvor I er fra: Lad være med at komme til Europa. Tro ikke på smuglerne. Lad være med at risikere jeres liv og jeres penge. Det vil alt sammen være for ingenting, sagde han på et pressemøde i Athen.

/ritzau/Reuters