EU-udenrigschef er forvirret over britiske exit-signaler

Et flertal af de britiske vælgere satte forleden kryds ved farvel til EU, men om det så vil føre til en snarlig udmeldelse, er vanskeligt at tyde, mener EU's udenrigschef.

På vej ind til et EU-topmøde i Bruxelles tirsdag lader Federica Mogherini forstå, at situationen er værst for briterne.

Hendes altoverskyggende prioritet er, at stemningen på de britiske øer ikke smitter hele Europa.

- Det er først og fremmest farligt for Storbritannien - for briternes enhed, fremtid og politiske stabilitet. Vi skal garantere, at denne usikkerhed ikke smitter andre EU-lande, siger Federica Mogherini.

Fremtrædende politiske kræfter i Storbritannien - også dem, der ville ud af unionen - har sagt, at de fortsat ønsker bånd til EU, især på handelsområdet.

Men enten er man med, eller også er man ikke, slår EU's udenrigschef fast. Hun er forvirret over meldingerne fra Storbritannien.

Spørgsmålet på topmødet er ifølge italieneren, om briterne ønsker - eller ikke ønsker - at igangsætte forhandlinger, der fører til udmeldelse af EU.

- Det britiske folk var klare i mælet om dette. Men vi modtager ret forskellige meldinger fra - for at sige det mildt - en meget forvirret politisk scene i London og hele Storbritannien, siger Federica Mogherini.

Også Frankrigs præsident, François Hollande, ønsker en hurtig afklaring fra briterne. Han deler dog ikke Federica Mogherinis tvivl om den britiske regerings intentioner.

- Jeg kan ikke forestille mig, at den britiske regering ikke skulle respektere sit eget folks valg, siger Hollande før topmødet.

Siden folkeafstemningen torsdag i sidste uge har premierminister David Cameron meldt sin afgang. Han venter dog først at fratræde til efteråret.

Desuden er der dyb splittelse i både hans konservative parti og oppositionspartiet Labour.

/ritzau/

Dagens Gossip