EU udvider ret til behandling i udlandet

Tag til praktiserende læge i Tyskland, eller få din kikkertoperation i knæet på et sygehus i Sverige. Og få regningen refunderet herhjemme.

Det er nogle af de nye rettigheder, som danskerne får som følge af et EU-direktiv, der træder i kraft i morgen, skriver DR Nyheder.

Patienter kan også som noget nyt få tilskud til medicin, de køber i udlandet. I dag er det kun, når man indløser sin recept herhjemme, at man får tilskud.

De nye regler fremgår af et lovforslag, der er på vej gennem Folketinget.

Det er allerede i dag muligt at opsøge nogle behandlinger i et andet EU-land på Danmarks regning som følge af en række domme ved EU-Domstolen.

Men EU-direktivet gør patienternes retsstilling langt bedre. Det siger lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, til dr.dk.

- For danske patienter betyder det, at der kommer klare regler for, hvad man kan få tilskud til, og hvornår man kan få refunderet en behandling, som man får i et andet EU-land, siger Kent Kristensen.

Og regionernes patientvejledere får pligt til at informere og vejlede patienter om, hvordan de får behandling i udlandet, og hvad de i givet fald kan få betalt.

- Så man forsøger at løse nogle af de uklarheder, der har været, som måske har afholdt nogen fra at søge behandling i udlandet, siger Kent Kristensen til dr.dk.

Efter de nye regler kan man uden videre tage til praktiserende læge i udlandet. Man kan også opsøge en speciallæge, blot man har en henvisning ligesom herhjemme.

Og så kan man vælge at få en lettere operation i et andet EU-land og få den refunderet herhjemme uden at spørge først. Men ved en lang række behandlinger skal man søge forhåndsgodkendelse hos sin region. Det fremgår af regeringens lovforslag.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip