EU: Ukraines Timosjenko kan være på vej til Tyskland

Skrevet af admin

15/10/2013

Dagens topnyheder

EU's kommissær med ansvar for forholdet til de europæiske naboer venter ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Ukraines fængslede tidligere premierminister Julia Timosjenko snart kan rejse til Tyskland.

Udvidelses- og naboskabskommissær Stefan Füle siger ifølge Reuters til en gruppe journalister i Bruxelles, at han forventer, Timosjenko får lov til at rejse til lægebehandling, inden EU den 28. til 29. november holder et topmøde for sine østlige partnere.

- Jeg tror ikke, vi er langt fra. Jeg forventer bestemt, at det vil være sket inden topmødet i Vilnius, siger Füle som direkte svar på et spørgsmål om, hvorvidt Timosjenko er tæt på at få lov til at rejse.

Løsladelsen af Timosjenko, der har alvorlige rygproblemer og siges er være meget syg, er indirekte en af de tre betingelser, EU har stillet for, at man i forbindelse med topmødet vil underskrive en handels- og associeringsaftale med Ukraine.

De første to betingelser handler om juridiske og politiske reformer, som ifølge flere eksperter er godt i gang med at blive gennemført.

Den tredje betingelse handler om, at Ukraine skal sætte en stopper for såkaldt "vilkårlig retfærdighed", som er henvisning til, at præsident Viktor Janukovitsj har sendt flere af sine politiske modstandere bag tremmer.

Julia Timosjenko stod i 2005 i spidsen for Ukraines orange revolution. Forrige år blev hun idømt syv års fængsel for magtmisbrug i forbindelse med en gasaftale, hun indgik med Rusland i 2009.

Selv mener Timosjenko og hendes støtter, at sagen har handlet om, at hendes gamle rival Janukovitsj vil holde hende ude af politik.

Den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, meddelte i sommer, at Tyskland var i forhandlinger med Ukraine om at kunne give lægebehandling til Timosjenko.

Den ukrainske justitsminister, Jelena Lukasj, siger tirsdag ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass, at præsidenten ikke har noget juridisk grundlag for at benåde Timosjenko.

Ministeren siger dog også, at en benådning "kun kan komme på tale under særlige omstændigheder".

/ritzau/