EU undersøger mistænkelige skatteaftaler

Det spørgsmål er de øverste konkurrencemyndigheder i Europa i øjeblikket i gang med at se nærmere på, skriver den britiske avis Financial Times.

Ifølge avisens kilder har konkurrencemyndighederne bedt de tre landes regeringer om at forklare deres skattesystemer og give en detaljeret overblik over individuelle skatteaftaler med specifikke selskaber, som blandt andet inkluderer Apple og Starbucks.

EU slår hårdere ned på skatteunddragelse

Tiltaget skal ses i sammenhæng med EU-Kommissionens bestræbelser for at få medlemslandene til at håndhæve de fælles skatteregler, som blandt andet forbyder særlige skatterabatter til visse virksomheder, fordi de kan virke konkurrenceforvridende.

I første omgang er der tale om en formel henvendelse til mindst de tre ovennævnte lande og Ifølge Financial Times er der endnu ikke fundet direkte beviser for, at der er foregået ulovligheder eller fejl.

Men der kan være tale om begyndelsen på en proces, der kan komme til at koste de pågældende lande dyrt. Hvis Kommissionen finder oplysninger, der bekræfter bekymringerne, vil den åbne en formel undersøgelse.

Og i sidste ende kan landet blive tvunget til at betale en bøde, der svarer til al den tabte omsætning, som den ulovlige skatteaftale er årsag til, plus renter.

The usual suspects

Det er ikke helt overraskende, at anklagerne retter sig netop mod Luxembourg, Irland og Holland. Alle tre lande har gentagne gange været i søgelyset for at fungere som skattely, der giver store koncerner en base, hvor de har mulighed for at reducere deres skatteudgifter.

Regeringen i Luxembourg ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag til Financial Times, mens det irske finansministerium forsøger at nedtone dramatikken og siger til avisen, at den »fra tid til anden« får forespørgsler fra Bruxelles.

Irland er tidligere blevet beskyldt af USA for at give Apple en særlig skatterabat, så selskabet kunne slippe med en selskabsskat på to procent under den normale skattesats på 12,5 procent. Det har irerne dog afvist på det kraftigste.

I Holland kommer EUs forespørgsel samtidig med, at regeringen er ved at udarbejde ny lovgivning overfor multinationale selskaber, som kun har adresse i landet for at udnytte de finansielle fordele, herunder den lave skat.

Dagens Gossip