EU-valg sender investorer ud af Storbritannien

Udenlandske investorer har ikke lyst til at tage den risiko, det indebærer, hvis Storbritannien stemmer sig ud af EU til sommer. Det får dem til at trække pengene hjem fra investeringer i landets statsobligationer, skriver Wall Street Journal.

Ifølge avisen faldt udenlandske investorers beholdning af britiske statsobligationer med tre milliarder pund i februar efter at være faldet med 6,3 milliarder pund i januar og 1,7 milliarder pund i december.

Dermed er der trukket 11 milliarder pund, svarende til 103 milliarder kroner, hjem fra investering i britisk gæld.

- Vi mener, at frygt for en britisk udtrædelse af det europæiske samarbejde er den største årsag, og at tendensen vil fortsætte de næste måneder, skriver Bank of America om udviklingen ifølge Wall Street Journal.

Ud over udsalget af statsobligationer er Storbritanniens betalingsbalance, som er forholdet mellem betalinger til og fra udlandet, faldet markant til et underskud på 97,3 milliarder pund i 2015, hvilket indikerer faldende udenlandske investeringer.

Samtidig er pundet svækket markant over for euro siden efteråret, hvor EU-afstemningen nærmede sig at blive en realitet.

Den britiske premierminister, David Cameron, lovede som en del af den valgkamp, der førte op til hans genvalg sidste år, at Storbritannien ville gennemføre en folkeafstemning om sit fortsatte medlemskab af EU.

Afstemningen er sat til den 23. juni. Ifølge de seneste meningsmålinger ligger de to sider ganske tæt.

Flere økonomer, selskaber og landets finansministerium har advaret om, at et farvel til EU kan blive dyrt.

Det britiske industriforbund, CBI, vurderede i slutningen af marts, at et farvel til EU kan koste Storbritannien op mod 100 milliarder pund - 957 milliarder kroner - og 950.000 tabte arbejdspladser inden 2020.

Det på grund af at Storbritannien ved en udtræden af EU blandt andet vil blive nødt til at forhandle bilaterale handelsaftaler hjem, hvilket kan ramme eksporten.

- Analysen viser meget tydeligt, hvorfor det vil blive et stort tilbageslag for levestandarden, job og vækst, sagde CBI-direktør Carolyn Fairbairn, da analysen blev fremlagt.

/ritzau/

Dagens Gossip