EU varsler opgør med grådige betalingskort

Det skal være slut med uigennemskuelige og meget forskellige gebyrer for at bruge betalings- og kreditkort rundt omkring i EU.

Det mener EU-Kommissionen, der blandt andet lægger op til et opgør med de såkaldte interchangegebyrer, som ifølge kommissionen generelt gør varer dyrere.

Ifølge et forslag præsenteret onsdag i fællesskab af kommissær for det indre marked Michel Barnier og konkurrencekommissær Joaquín Almunia skal der derfor sættes et fælles loft for, hvor høje gebyrerne må være.

Danmark er blandt de lande, der slet ikke har den type gebyrer på brug af betalingskortet dankort.

Og Danmark er også blandt dem, der har de laveste gebyrer for kreditkortkøb, der generelt er belagt med meget forskellige gebyrer fra land til land og afhængig af varens og butikkens art.

Kommissionen foreslår, at det interchangegebyr, bankerne opkræver fra hinanden som betaling for at håndtere almindelige kunders køb med kort, skal være højst 0,3 procent af varens pris for kreditkort og 0,2 procent for betalingskort.

Samtidig lægger kommissionen op til, at det helt skal forbydes at opkræve et særligt kortgebyr ved onlinekøb.

- Der er tale om udgifter, vores økonomi ikke har råd til.

- De foreslåede ændringer for interchangegebyrer vil fjerne en vigtig blokering mellem de forskellige nationale betalingsmarkeder og vil sætte en endelig stopper for gebyrernes urimeligt høje niveau, siger kommissær Barnier på et pressemøde.

Konkurrencekommissær Joaquín Almunia tilføjer, at det i sidste ende er forbrugerne, der betaler interchangegebyrerne.

- Ikke alene er forbrugerne generelt ikke klar over det - de bliver oven i købet gennem bonussystemer opmuntret til at anvende de kort, der giver deres banker den højeste indtægt, siger Almunia.

Chefen for MasterCard Europa, Javier Perez, tager køligt imod forslaget - men lover at samarbejde, når det nu skal gennem EU's lovmaskineri i Europaparlamentet og medlemslandene.

- Mens vi støtter EU-Kommissionens mål, er vi dog bekymrede for, at nogle af de lovforslag som blev introduceret i dag (...) ikke understøtter disse mål, men faktisk vil skade og være til gene for forbrugere og små detailhandlere og samtidig hindre konkurrence og innovation på det europæiske betalingsmarked, siger Perez i en pressemeddelelse.

Ifølge kommissionens tal var der i 2011 727 millioner kredit- og betalingskort i EU, og kortene blev brugt til køb for tilsammen 1900 milliarder euro. Det beløb svarer til mere end 15 procent af hele EU's bruttonationalprodukt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip