EU venter med at give klart ja eller nej til Ukraine

Fem uger før EU's stats- og regeringschefer møder deres kolleger fra seks tidligere sovjetrepublikker til topmøde i Vilnius, vil de endnu ikke lægge sig fast på, om de er klar til at underskrive en ny handels- og associeringsaftale med Ukraine.

- Vi håber at kunne tage vigtige, ja ligefrem historiske, skridt især i forhold til Ukraine. Forudsat at der er beslutsom handling og tydelige fremskridt.

- Associeringsaftalen vil være en test for det østlige partnerskab som helhed. Og den ukrainske regering ved, hvad der skal gøres, siger EU-præsident Herman Van Rompuy ved afslutningen af EU-ledernes eget topmøde fredag i Bruxelles.

Van Rompuy afviser dog at forholde sig til de præcise krav i forhold til Ukraines mest prominente fange, tidligere premierminister Julia Timosjenko. Det samme gælder den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S).

- Selvfølgelig er det vigtigt, siger Thorning med henvisning til Timosjenkos situation.

Men hun vil afvente en rapport fra EU-Kommissionen og EU's udenrigstjeneste til november om Ukraines opfyldelse af alle de tre krav, EU har stillet om politiske og økonomiske reformer samt et stop for såkaldt "vilkårlig retfærdighed".

- Det er nogle vigtige punkter. Der er ikke nogen tvivl om, at man også bør finde en løsning på de politisk motiverede fængslinger og retssager, der er i Ukraine.

- Men jeg tror ikke, at det tjener noget formål nu at gå ind i en konkret model for en løsning.

- Jeg håber, at det kan lykkes at undertegne aftalen til november. Om det lykkes, afhænger dybest set af Ukraines egen indsats på området, siger statsministeren.

Julia Timosjenko stod i 2005 i spidsen for Ukraines orange revolution, og forrige år blev hun idømt syv års fængsel for magtmisbrug i forbindelse med en gasaftale, hun indgik med Rusland i 2009.

Timosjenko og hendes støtter mener, at sagen har handlet om, at hendes gamle rival, præsident Viktor Janukovitsj, vil holde hende ude af politik.

Der har den seneste uge været bevægelse i retning af, at Ukraine måske vil tillade Timosjenko at rejse til lægebehandling i Tyskland.

Men EU-lederne ønsker ikke at svare klart på, om de vil kræve en fuld benådning og sikkerhed for, at Timosjenko efter endt behandling kan vende tilbage til Ukraine og igen deltage i ukrainsk politik.

/ritzau/

Dagens Gossip