EU venter med at give klart ja eller nej til Ukraine

Fem uger før EU's stats- og regeringschefer møder deres kolleger fra seks tidligere sovjetrepublikker til topmøde i Vilnius, vil de endnu ikke lægge sig fast på, om de er klar til at underskrive en ny handels- og associeringsaftale med Ukraine.

- Vi håber at kunne tage vigtige, ja ligefrem historiske, skridt især i forhold til Ukraine. Forudsat at der er beslutsom handling og tydelige fremskridt.

- Associeringsaftalen vil være en test for det østlige partnerskab som helhed. Og den ukrainske regering ved, hvad der skal gøres, siger EU-præsident Herman Van Rompuy ved afslutningen af EU-ledernes eget topmøde fredag i Bruxelles.

Van Rompuy afviser dog at forholde sig til de præcise krav i forhold til Ukraines mest prominente fange, tidligere premierminister Julia Timosjenko. Det samme gælder den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S).

- Selvfølgelig er det vigtigt, siger Thorning med henvisning til Timosjenkos situation.

Men hun vil afvente en rapport fra EU-Kommissionen og EU's udenrigstjeneste til november om Ukraines opfyldelse af alle de tre krav, EU har stillet om politiske og økonomiske reformer samt et stop for såkaldt "vilkårlig retfærdighed".

- Det er nogle vigtige punkter. Der er ikke nogen tvivl om, at man også bør finde en løsning på de politisk motiverede fængslinger og retssager, der er i Ukraine.

- Men jeg tror ikke, at det tjener noget formål nu at gå ind i en konkret model for en løsning.

- Jeg håber, at det kan lykkes at undertegne aftalen til november. Om det lykkes, afhænger dybest set af Ukraines egen indsats på området, siger statsministeren.

Julia Timosjenko stod i 2005 i spidsen for Ukraines orange revolution, og forrige år blev hun idømt syv års fængsel for magtmisbrug i forbindelse med en gasaftale, hun indgik med Rusland i 2009.

Timosjenko og hendes støtter mener, at sagen har handlet om, at hendes gamle rival, præsident Viktor Janukovitsj, vil holde hende ude af politik.

Der har den seneste uge været bevægelse i retning af, at Ukraine måske vil tillade Timosjenko at rejse til lægebehandling i Tyskland.

Men EU-lederne ønsker ikke at svare klart på, om de vil kræve en fuld benådning og sikkerhed for, at Timosjenko efter endt behandling kan vende tilbage til Ukraine og igen deltage i ukrainsk politik.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip