EU vil blive bedre til at sende afviste flygtninge hjem

EU-landene skal blive bedre til at sende de flygtninge og økonomiske migranter, der ikke har ret til at blive i EU, hjem igen.

Det er et af de emner, som EU's justits- og indenrigsministre torsdag skal diskutere på deres møde i Luxembourg.

Samlet set lykkedes det i 2014 kun EU-landene at sende 39 procent af de afviste asylansøgere hjem igen, og det tal skal op.

Desuden vil EU blive bedre til at afvise de økonomiske migranter, der især ankommer via Grækenland og Italien, tidligere i processen.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) siger, at Danmark er "relativ god til" at sende dem hjem, der ikke får lov til at blive i Danmark.

- Generelt set bliver der sendt alt, alt for få, der ikke har ret til at være i Europa, tilbage igen, siger Inger Støjberg, da hun torsdag ankommer til endnu et EU-møde med flygtningekrisen øverst på dagsordenen.

Hun siger, at hjemsendelser af dem, der er blevet afvist, er noget af det mest effektive, når det gælder om at bremse flygtninge- og migrantstrømmen til Europa. Det viser de danske erfaringer.

- Det er noget af det, der minimerer strømmen. Hvis man bare får sendt ganske få mennesker ud – det gjorde vi for ikke så lang tid siden til Somalia - så mindsker det lynhurtigt strømmen til Danmark, siger Støjberg.

- For det er noget, der rygtes. At hvis man ikke har ret til at være her, at man så rent faktisk bliver sendt tilbage igen. Det er der stor respekt for – også hos menneskesmuglerne, siger hun.

EU-landene skal på torsdagens møde også diskutere, hvordan de styrker Schengen-områdets ydre grænser.

Den tyske indenrigsminister, Thomas de Maizière, siger, at EU's grænseagentur, Frontex, har brug for mere personale, og her vil Tyskland stille med et ekstra bidrag.

- Et Europa uden sikre ydre grænser er et Europa fyldt med intern grænsekontrol, og det ønsker vi ikke, siger den tyske indenrigsminister.

/ritzau/

Dagens Gossip