EU vil bruge pisk og gulerod for at bremse migrationen

Skrevet af admin

07/06/2016

Dagens topnyheder

De lande, der samarbejder med EU om at bremse strømmen af økonomiske migranter til Europa, vil blive belønnet.

Men de lande, der ikke samarbejder, vil blive straffet på blandt andet udviklingsstøtten og handelspolitikken. Det fremgår af et nyt udspil fra EU-Kommissionen.

Belønningen kan til gengæld vokse sig temmelig stor for de lande i Mellemøsten og Afrika, der vil indgå strategiske partnerskaber om at håndtere EU's største udfordring.

Ifølge den nye plan kan den samlede støtte fra EU og medlemslandene løbe op i otte milliarder euro (60 milliarder kroner) frem til 2020.

Samtidig vil EU-Kommissionen til efteråret komme med forslag om en langsigtet investeringsplan, der i et miks af offentlige og private penge kan kanalisere op imod 62 milliarder euro (465 milliarder kroner) ind i modtagerlandenes økonomi.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, siger, at det både er EU's pligt og i EU's egen interesse at give folk chancen for og midlerne til at få et sikkert og anstændigt liv.

- Vi er parate til at øge den finansielle og operationelle støtte og til at investere i den langsigtede økonomiske og sociale udvikling, sikkerheden, retsstaten og menneskerettighederne for at forbedre folks liv og tackle det, der driver migrationen, siger Mogherini.

Jordan og Libanon, Niger, Nigeria, Senegal, Mali, Etiopien, Tunesien og Libyen står øverst på EU's liste over de lande, hvor der skal sættes ind for at bremse bølgen af migranter.

Det er alle lande, der enten huser mange flygtninge og migranter, eller lande, som migranterne kommer fra eller rejser igennem på deres vej mod Europa.

Efter EU's flygtninge- og migrationsaftale med Tyrkiet og lukningen af Balkan-ruten tager de fleste migranter i øjeblikket den farlige tur over Middelhavet fra Libyen til Italien.

Her er mindst 2119 mennesker ifølge FN's flygtningeorganisation, UNHCR, druknet alene i år.

Målet med den nye plan er ifølge EU-Kommissionen at redde liv i Middelhavet, få flere ulovlige migranter sendt tilbage og støtte deres muligheder for et liv i nærområderne.

Samtidig er det målet på længere sigt at støtte udviklingen i de lande, migranterne kommer fra, så flere får et bedre liv og vælger at blive derhjemme.

/ritzau/