EU vil danne støttegruppe for mellemøstlig fredsproces

EU vil undersøge muligheden for at danne en regional og international støttegruppe, der kan være med til at puste nyt liv i de strandede fredsforhandlinger mellem Israel og palæstinenserne.

Det siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, ved afslutningen af EU's udenrigsministermøde mandag i Bruxelles.

- Det er en idé, der skal udforskes i de kommende uger, siger Mogherini, der skal rapportere tilbage på næste udenrigsministermøde i september og fortælle, hvordan idéen er blevet modtaget.

Hun siger, at den internationale kvartet, der består af EU, USA, Rusland og FN, stadig vil være udgangspunktet for at håndtere fredsprocessen i Mellemøsten.

- Men vores erfaring med Iran viser os, at bredere internationale og regionale samarbejder hjælper os i svære processer, siger hun.

Mogherini vil i de kommende uger først og fremmest diskutere idéen om en støttegruppe for fredsprocessen med mellemøstkvartetten, med Israel og palæstinenserne og med andre aktører i regionen.

- Vi bliver nødt til at skabe en ramme - regionalt og internationalt - der kan føre til et mere positivt miljø, for at processen kan komme i gang igen, siger EU's udenrigschef.

I en udtalelse fra deres møde skriver udenrigsministrene, at EU ikke ser noget alternativ til en forhandlet løsning, hvor Israel og en uafhængig og demokratisk palæstinensisk stat lever side om side "i fred, sikkerhed og gensidig anerkendelse”.

- Status quo er ikke en mulighed, da tostatsløsningen hele tiden bliver undergravet af nye kendsgerninger på jorden, hedder det i udtalelsen.

Samtidig skriver udenrigsministrene, at det haster med at få gjort noget ved den alvorlige situation i Gazastriben

- Et år efter konflikten er den humanitære og socioøkonomiske situation i Gazastriben stadig dyster, hedder det.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip