EU vil ende grænsekaos og støtte flygtninges nærområder

EU's stats- og regeringschefer er på et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles blevet enige om at gøre en ende på det nuværende kaos ved EU's ydre grænser og give mange flere penge til nærområderne, hvor flygtningene kommer fra.

Det siger EU-præsidenten, Donald Tusk, efter afslutningen på EU-topmødet, som Donald Tusk indkaldte til for knap en uge siden for at finde et europæisk svar på flygtninge- og migrationskrisen.

- Lederne er enige om, at det nuværende kaos ved vores ydre grænser må have en ende. Ordentlig styring og kontrol ved vores ydre grænser er vores fælles ansvar, siger Donald Tusk.

EU-præsidenten siger også, at EU-landene er enige om inden udgangen af november at sætte hot spots - fælles modtagecentre - op for flygtninge og migranter, der ankommer til Europa.

- Det ville være unfair at lægge alle byrderne på Italien og Grækenland og andre lande, siger Tusk, der samtidig advarer EU-landene:

- Vi kan ikke fortsætte, som vi gjorde før. Hvis vi ikke ændrer den nuværende tænkemåde, vil Schengen-området kun eksistere i teorien.

EU-landene vil desuden støtte blandt andre Libanon, Jordan og Tyrkiet, der har modtaget mange flygtninge fra krigen i Syrien, og give mindst en milliard euro til FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) og World Food Programme (WFP) for at sikre bedre forhold for flygtninge i nærområderne.

EU-præsidenten siger samtidig, at de nye tiltag, som EU-lederne er blevet enige om på topmødet i Bruxelles, "ikke vil gøre en ende på krisen".

- Men de er alle nødvendige skridt i den rigtige retning, siger han.

Topmødet finder sted dagen efter, at et flertal af EU-landene har vedtaget en tvungen fordeling af 120.000 flygtninge i Europa trods stor modstand fra flere østeuropæiske lande.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip