EU vil forbyde storbanker at løbe for stor risiko

Skrevet af admin

29/01/2014

Mest læste i dag

EU-Kommissionen foreslår med en ny forordning at gøre det forbudt for Europas største banker - inklusiv Danske Bank og Nordea - at foretage de mest risikobetonede handler, der foregår alene for at banken selv kan tjene penge.

- Med hvilken begrundelse skulle vi tillade banker at befatte sig med handler alene med det formål at spekulere?

- Lovforslaget handler om det lille antal meget store banker, som ellers ville være for store til at kunne krakke, for dyre at redde og for komplekse at afvikle.

- Det vil yderligere styrke den finansielle stabilitet og sikre, at skatteyderne ikke ender med at betale for bankernes fejl, siger EU-kommissæren for det indre marked, Michel Barnier, ved præsentationen på et pressemøde onsdag i Bruxelles.

Barniers forslag vil gælde for samtlige EU-lande og komme til at omfatte Europas omkring 30 største banker. Det gælder som udgangspunkt banker, der har globale aktiviteter for mere end 224 milliarder kroner.

Ifølge Finansrådet vil forslaget også omfatte både Danske Bank og Nordea.

Det skal være forbudt for de banker på egne vegne at handle med de mest risikable finansprodukter alene for at skabe profit for banken selv.

Som led i forslaget vil kommissionen også give banktilsyn mandat til at kræve, at bankerne overfører deres forbudte aktiviteter til separate handelsafdelinger.

Barnier minder om, at den offentlige støtte til finanssektoren udgør 12.000 milliarder kroner, og at statskasserne siden den økonomiske krises begyndelse har brugt et beløb svarende til 13 procent af EU's samlede bruttonationalprodukt på at hjælpe banker og finanssektoren.

Kommissæren sigter mod, at de nye regler kan være forhandlet på plads, så de kan træde i kraft fra 2017.

Ifølge nyhedsbureauet dpa har Tyskland, Frankrig, Storbritannien og Belgien allerede nationale regler, der minder om EU-Kommissionens forslag, mens de aktuelle overvejelser i Danmark og Holland også er på linje med kommissionens tanker.

/ritzau/