EU vil gøre sig mindre afhængig af gas fra Rusland

Skrevet af admin

16/02/2016

Dagens topnyheder

EU-landene køber i dag samlet set lidt over halvdelen af den energi, de forbruger. Det gør EU afhængig af andre lande - som eksempelvis Rusland - og kompromitterer energisikkerheden.

Med det i baghovedet har EU-Kommissionen tirsdag fremlagt næste skridt i den store energipakke, der har fokus på netop energisikkerheden.

- Det handler om sikkerhed, solidaritet og bæredygtighed, siger klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete på et pressemøde i Bruxelles.

Kommissionen lægger op til, at bilaterale aftaler om levering af gas mellem medlemslande og et tredjeland som Rusland vil kræve forudgående godkendelse. Kommissionen vil også have adgang til gaskontrakterne.

- Det er ikke nok med nationale politikker, hvis vi vil forhindre en ny gasforsyningskrise, siger kommissæren.

Samtidig vil kommissionen sikre medlemslandene bedre mod forsyningsafbrydelser i eksempelvis gas fra Rusland, som flere lande er afhængige af. Det skal ske ved at forbedre muligheden for at opbevare gas og lave en ny infrastruktur.

Hos Dansk Energi vurderer vicedirektør Anders Stouge, at kommissionens initiativer kan gøre EU "en smule mindre afhængig af Rusland".

- Især hvis medlemslandene kan gå med på en mere solidarisk brug af infrastruktur og lagre og samhandle bedre om energien, siger han i en pressemeddelelse.

- Men vi lyver for os selv, hvis vi tror, at vi om fem eller ti år er uafhængig af gas fra Rusland. Europa vil fortsat være afhængig af gas fra Rusland, og Rusland er afhængig af at sælge gas til Europa.

Energistrategien er en af kommissionsformand Jean-Claude Junckers prioriteter, og de forskellige tiltag skal sikre EU's overgang til en grøn og bæredygtig energiforsyning. Men det gør de nye tiltag langt fra, lyder kritikken fra miljøorganisationen Greenpeace.

- Det er, som om klimaaftalen i Paris aldrig blev indgået, og kommissionen holder fast i gas og fremlægger et dyrt forslag, der vil fastholde Europas energiimport, siger Jiri Jerabek, energipolitisk rådgiver, i en pressemeddelelse.

- Kun hvis EU fokuserer på vedvarende energi og energieffektivitet, vil EU nå sine klimamål og mindske afhængigheden af udenlandsk energiforsyning.

Nu skal både EU-Parlamentet og medlemslandene tage stilling til forslaget fra EU-Kommissionen.

/ritzau/