EU vil hæve grønne mål mod 2030

Grønbogen er EU-kommissionen udspil til en fremtidig klima- og energipolitik og sendes i høring frem mod starten af juli måned.

»Vi har mål for 2020, men for de fleste investorer er 2020 allerede lige rundt om hjørnet. Derfor skal vi nu definere målene for 2030. Jo før, vi gør det, jo mere sikkerhed skaber vi for vores virksomheder og investorer,« siger EU’s klimakommissær Connie Hedegaard til Radio24syv.

I grønbogen bliver det slået fast, at hvis EU skal nå sit langsigtede mål om en reduktion i udslippet af drivhusgasser på mellem 80-95 procent i 2050, så skal udslippet sænkes med 40 procent allerede i 2030.

Og selvom den økonomiske krise til dels har hjulpet EU-landene med at nå målene for 2020 på 20 procents reduktion i drivhusgas-udslippet i forhold til niveauet i 1990, 20 procents energieffektivitet og 20 procents vedvarende energi, så er der fortsat brug for, at en række lande optrapper deres indsats frem mod 2020 for overhovedet at nå det mål, når det kommer til udviklingen i vedvarende energi.

I 2010 var EU samlet nået til, at 12,7 procent af energiforbruget var baseret på vedvarende energi – men den kedel skal der nu tændes yderligere blus under, fastslår kommissionen. Og der er opbakning fra den danske energibranche.

»Det afgørende for investorerne i energisektoren er, at de overordnede mål omsættes til konkret politisk handling, der kan investeres efter – blandt andet i form af en reform af EU’s kvotesystem der kan sikre en højere og mere stabil kvotepris,« siger Dansk Energis EU-chef Ulrich Bang til Radio24syv.

Ellers lurer afhængigheden af blandt andet russisk gas og olieforsyning fra Mellemøsten i horisonten, slår klimakommissær Hedegaard fast.

»Europas afhængighed af udenlandsk fossile brændstoffer vokser år for år. Det betyder dyrere energiregninger til europæerne. Det er åbenlyst ikke særligt klogt i forhold til klimaet, men det er heller ikke klogt i forhold til vores økonomi og vores konkurrencedygtighed,« siger Connie Hedegaard.

Prisen for den grønne omstilling kommer ifølge kommissionens udspil til at ligge på 270 milliarder euro om året – men vil give besparelser på mellem 165 og 315 milliarder om året på energiregningen og yderligere besparelser på udgifterne til sundhedsområdet.

Grønbogen slår ifølge Radio24syv også fast, at skifergas, som ellers har medvirket til at understøtte, at amerikanerne i dag er langt mindre afhængige af at importere gas end tidligere, ikke kan løse Europas fremtidige gas-behov, men højst være med til at understøtte, at behovet for import af gas ikke stiger eksplosivt.

Og så skal CO2-lagring i undergrunden i forbindelse med kraftværker være en del af løsningen af energi- og klimaudfordringerne – men teknologien har ifølge kommissionens rapport slet ikke slået til i Europa endnu.

Deadline for indsigelser mod kommissionens grønbog er 2.juli, og det ventes, at det politiske slagsmål om ambitionerne i klimapolitikken derefter kan begynde.

BNB

Dagens Gossip