EU vil have bedre styr på voldelige ekstremister

Skrevet af admin

15/01/2014

Dagens topnyheder

Flere af EU's medlemslande har alt for lidt styr på fremtidens potentielle terrorister.

Derfor opfordrer indenrigskommissær, svenske Cecilia Malmström, nu alle landene til at styrke deres samarbejde og til at få bedre styr på de smågrupper og individer, der kan udgøre en trussel inden for EU.

- Intet land går fri af den voldelige ekstremismes svøbe. Men der er stadig alt for få af EU's medlemslande, der rejser sig mod den tiltagende trussel.

- Vi har brug for stærke, forebyggende tiltag for at gå imod ekstremisme i alle dens former, siger Malmström på et pressemøde onsdag i Bruxelles.

Kommissæren lægger ikke umiddelbart op til ny, fælles EU-lovgivning på området. Men hun præsenterer 10 idéer til, hvordan landene sammen og hver for sig kan skærpe deres indsats.

Kommissionen afsætter 150 millioner kroner, der blandt andet skal bruges til at opbygge en vidensbase, som kan gøre det nemmere for landene at dele erfaringer og koordinere deres indsats.

Der er også en opfordring til alle lande om at skrive en national strategi for at sikre mere effektiv forebyggelse.

Og til at landene hver især skal lave exitprogrammer, der kan være med til at afradikalisere medlemmer af ekstremistiske grupper. Det er ifølge kommissæren kun ganske få lande, der i øjeblikket har den slags.

Blandt de øvrige anbefalinger nævnes, at landene i højere grad kan forbyde og gøre det muligt at fjerne propaganda og andet materiale på internettet, der spreder yderliggående synspunkter.

Landene kan også arbejde med selv at udbrede "modbudskaber" på nettet og at engagere både borgergrupper, ofre for terror og tidligere ekstremister i debatten for at forebygge og afradikalisere.

EU-landenes justits- og indenrigsministre understregede på et møde i juni sidste år, at ansvaret for at bekæmpe radikalisering og rekruttering af terrorister først og fremmest ligger hos medlemslandene.

Men ministrene anerkendte også behovet for en fælles EU-strategi. Den eksisterende strategi er ni år gammel og er senest opdateret i 2009. Kommissionen lægger op til at give den en ny overhaling i år.

/ritzau/