EU vil holde torskegilde for medlemslandene

Hvis du flytter til et andet EU-land, skal du have sikkerhed for, at du ikke bliver pålagt at betale for meget skat i hverken dit nye eller tidligere hjemland.

Det vil EU-Kommissionen nu gerne sikre ved hjælp af en handlingsplan, som i løbet af 2014 skal kigge alle EU-landenes skattesystemer efter i sømmene.

Opkræver EU-landene for meget skat af de mobile EU-borgere, vil den økonomiske ulempe virke afskrækkende for dem, som ellers gerne ville være flyttet til et andet land inden for unionen for at bo eller arbejde.

- Arbejdskraftens frie bevægelighed er blevet identificeret som en nøgle til at øge både vækst og beskæftigelse i Europa, skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

Alligevel er det ifølge kommissionen ofte skattespørgsmål, som får EU-borgere til at droppe idéen om at slå sig ned i et andet land inden for Den Europæiske Union.

Det gør de blandt andet med et forslag om at undgå dobbelt skatteopkrævning og forbedre arbejdernes ret til fri bevægelighed.

Ifølge kommissionen er EU-borgernes ret til at bo og arbejde i ethvert EU-land nemlig en grundlæggende rettighed og et vigtigt instrument for at udvikle et europæisk jobmarked.

- Kommissionen vil sikre, at EU-borgere, som bor i et andet EU-land end deres eget, ikke behandles anderledes end de øvrige af landets borgere, og at de har de samme skatterettigheder som de lokale arbejdere, skriver kommissionen.

Det er både i hjemlandet og i det land, personen gerne vil flytte til, hvor skatteopkrævningen kan blive en forhindring.

Med det for øje vil kommissionen kigge på situationen for flere forskellige grupper af EU-borgere - arbejdere, selvstændige og pensionister.

Handlingsplanen har ikke nogen direkte forbindelse til den debat, der i månedsvis har kørt i Danmark og i resten af Europa om EU-borgeres ret til sociale ydelser i et andet EU-land end deres eget.

/ritzau/

Dagens Gossip