EU vil kunne indsætte grænsevagter imod landes vilje

Skrevet af admin

15/12/2015

Mest læste i dag

EU skal oprette en ny fælles europæisk grænse- og kystvagt, der i tilfælde af pres mod en ydre Schengen-grænse i nødstilfælde også kan indsættes imod et medlemslands egen vilje, foreslår EU-Kommissionen.

Målet med forslaget er at dæmme op for den historisk omfattende flygtninge- og migrationskrise, hvor omkring en million mennesker alene i år er ankommet til Europa.

Den Europæiske Grænse- og Kystvagt skal ifølge det kontroversielle forslag råde over en pulje på 1500 grænsevagter, som kan rykke ud til enhver ydre grænse inden for højst tre dage, hvis det brænder på.

EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, siger, at flygtninge- og migrationskrisen har vist svagheder i de nuværende regler, som der er behov for at rette op på.

- I et område med fri bevægelighed uden indre grænser må det være et fælles ansvar at styre Europas ydre grænser, siger Frans Timmermans, efter at kommissionen tirsdag har vedtaget sit udspil på et møde i Strasbourg.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, siger, at kommissionens grænseudspil vil øge sikkerheden for europæiske borgere og sikre en god og effektiv grænsekontrol.

- Vores forslag er et europæisk svar på et europæisk problem. Det er et forslag, der vil forhindre, at vi sætter bevægelsesfriheden i Schengen på spil, siger han.

Den Europæiske Grænse- og Kystvagt skal opbygge et nyt agentur som en videreudvikling af EU's nuværende grænseagentur Frontex og med medlemslandenes grænsemyndigheder og kystvagter, der til daglig skal fortsætte med at styre de ydre grænser.

Ifølge EU-Kommissionens forslag skal den nye fælles grænse- og kystvagt også råde over et risikoanalysecenter, der skal overvåge migrationsstrømme i retning af Europa og inden for Europa.

Det nye analysecenter skal desuden udarbejde sårbarhedsbedømmelser for at identificere og reagere på svagheder ved Schengen-områdets ydre grænser.

EU's nye grænsemyndighed skal også have mandat til at operere sammen med nabolande til Schengen-området og på tredjelandes territorium, foreslår kommissionen.

Desuden skal den nye fælleseuropæiske grænse- og kystvagt oprette et europæisk hjemsendelseskontor, der skal hjælpe med effektiv returnering af migranter, der har fået afslag på ophold i Europa.

/ritzau/