EU vil løfte sløret for store firmaers skatteregninger

Fuld offentlig adgang til at se, hvad de største firmaer betaler i skat, land-for-land, i EU-lande og i skattely.

Sådan vil EU-Kommissionen bekæmpe skatteunddragelse, som menes at koste mellem 50 og 70 milliarder euro (370 til 520 milliarder kroner) for de europæiske statskasser hvert år.

Det fremgår af et forslag fremlagt tirsdag af Jonathan Hill, EU's kommissær på det finansielle område, efter at skattely for alvor er kommet på dagsordenen som følge af den store Panama-lækage.

- Vores forslag om rapportering land-for-land er selvfølgelig ikke hovedsageligt et svar på Panama-dokumenterne, men der er en vigtig forbindelse mellem vores fortsatte indsats omkring gennemsigtighed og skattely, hvilket vi bygger ind i forslaget, siger Jonathan Hill.

Panama-afsløringerne har gjort kommissionen "pissesur", siger konkurrencekommissær Margrethe Vestager til DR, og derfor skal der sættes ind for at sikre fair konkurrence mellem virksomheder på tværs af størrelse og geografi.

- Det kan ikke være rigtigt, at små og mellemstore virksomheder skal have en konkurrencemæssig ulempe i forhold til multinationale selskaber på skatteområdet, siger Jonathan Hill.

Helt specifikt skal alle firmaer, der driver forretning i EU og omsætter for mere end 5,6 milliarder kroner, ifølge forslaget hvert år offentliggøre en særlig rapport med detaljeret information om aktiviteter og skat.

For hvert enkelt EU-land skal selskaberne afsløre årets salg, overskud, skatteregning og antal ansatte. Det samme gælder for alle lande, som EU betegner som skattely, mens tallene for alle andre lande kan samles i én kategori.

I første omgang skal kommissionens idéer debatteres i Europa-Parlamentet og EU's ministerråd, inden de eventuelt vedtages og gennemføres ved lov i de enkelte EU-lande.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip