EU vil optrappe hjælp for at støtte ny libysk regering

EU-landene er parat til at optrappe hjælpen til Libyen for at støtte det konfliktramte lands nye samlingsregering, hvis den beder om det.

Hjælpen kan blandt andet omfatte en europæisk sikkerhedsmission i Libyen og en optrapning af EU's flådeoperation Sophia i Middelhavet med det mål at bekæmpe menneskesmuglere og forhindre en ny bølge af flygtninge og migranter til Europa.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger, at ruten til Europa fra Libyen, der i længere tid har været uden regering, "er en udfordring for os".

- Derfor er det vigtigt, at vi nu får støttet den samlingsregering, der er kommet i Libyen, siger Kristian Jensen mandag ved ankomsten til et EU-udenrigsministermøde i Luxembourg.

Han siger, at en ny EU-sikkerhedsmission kan støtte Libyens kystvagt, politi og retsvæsen.

- Det er vigtigt at få støttet den nye samlingsregering og stabiliseret, at det er dem, der har magten i Libyen, og få sikret, at vi får bygget kapaciteter op, så de er i stand til at klare sig selv, siger Kristian Jensen.

EU planlægger også at udvide sin flådeoperation Sophia mod menneskesmuglere i Middelhavet, men her kan Danmark i givet fald ikke være med på grund af forsvarsforbeholdet.

- Derfor må vi håbe, at de andre lande løser opgaven på vores vegne, siger Kristian Jensen.

Via et videolink fra den libyske hovedstad, Tripoli, skal EU's udenrigsministre sammen med forsvarsministrene mandag aften tale med den nye libyske premierminister, Fayez al-Sarraj, for at finde ud af, hvordan EU bedst kan hjælpe.

EU's udenrigschef, Federica Mogherini, siger, at målet er at identificere konkrete økonomiske, politiske og sikkerhedsmæssige projekter, hvor EU kan støtte Libyen, der også er presset af Islamisk Stat.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Marc Ayrault, finder det afgørende at støtte det konfliktramte land. Både på grund af migrationskrisen og på grund af Islamisk Stat.

- Jeg mener, at Libyen har brug for nødhjælp for at få styr på sine sikkerhedsstyrker, politiet, hæren og kystvagten, siger Jean-Marc Ayrault, der sammen med den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, besøgte Libyen i weekenden.

/ritzau/

Dagens Gossip