EU vil optrappe hjælpen til det terrorramte Tunesien

EU vil optrappe hjælpen til Tunesien, der er hårdt ramt på sin økonomi efter to blodige terrorangreb, der har fået turisterne til at flygte ud af det nordafrikanske land.

Derfor er den tunesiske premierminister, Habib Essid, inviteret med til EU's udenrigsministermøde mandag i Bruxelles, hvor EU og Tunesien skal tale om, hvordan den europæiske støtte bør skrues sammen.

- Det afgørende er ikke bare, hvad vi kan tilbyde Tunesien, men hvad Tunesien har brug for, og det er det, vi skal tale om i dag, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, da hun mandag ankommer til udenrigsministermødet.

EU er både parat til at hjælpe Tunesien i kampen mod terror og med mere økonomisk støtte, der kan være med til at skabe flere arbejdspladser, især til de unge tunesere.

Den tunesiske turistsektor, der i 2014 bidrog med over 15 procent af landets økonomi, ligger i ruiner efter først terrorangrebet mod Bardo-museet i hovedstaden Tunis 18. marts, hvor 21 blev dræbt, heraf 17 turister, og senest terrorangrebet 26. juni i badebyen Sousse.

Her mejede en mand 38 turister, heraf 30 briter, ned på stranden.

Blodet på sandet er nu skyllet væk, men det er konsekvenserne af terrorangrebet på stranden på ingen måde. Flere lande, blandt andre Storbritannien og Danmark, fraråder turisterne at tage til Tunesien, fordi der kan komme flere terrorangreb.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V), der deltager i sit første EU-møde efter sin udnævnelse, håber på en omfattende EU-støtte til Tunesien - både på sikkerhedsområdet, men også økonomisk gennem samhandel og frihandel.

- Tunesien er et af de få lyspunkter fra det arabiske forår. Derfor er det vigtigt, at vi giver al den støtte, vi kan, så man kan se, at det, at der kommer et demokratisk samfund, også betyder både sikkerhedsmæssig fremgang, men især økonomisk fremgang, siger Kristian Jensen.

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, siger, at Europa må gøre mere for at være med til at skabe stabilitet i Tunesien.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at vi bilateralt og Europa som helhed må gøre mere for at garantere sikkerheden i Tunesien, siger Steinmeier og nævner europæisk hjælp til at reformere og træne sikkerhedsstyrkerne.

/ritzau/

Dagens Gossip