EU vil sætte skattely-lande på sort liste

De lande, som indretter skattesystemet for at få rige privatpersoner, virksomheder og banker til at søge skattely på bekostning af andre landes statskasser, skal sortlistes.

Det mener Europaparlamentet, som med et stort flertal har vedtaget en lang liste med anbefalinger, som skal gøre reglerne for virksomhedsskat klarere og mere retfærdige.

541 stemte for, 68 stemte imod, mens 125 stemte hverken for eller imod.

- Vi sender et klart signal om, at vi går til kamp mod skandaler som Luxleaks og Panama Papers, siger medlem af Europaparlamentet Jeppe Kofod, som har stået i spidsen for rapporten.

Han er medlem af parlamentets særlige skatteudvalg, som blev nedsat for at rydde op efter Luxleaks-skandalen.

- Det er et meget vidtgående forslag, som lægger op til, at hele industrien bag skattesvig skal have nogle hårdere straffe og i sidste ende kan risikere at miste erhvervslicensen, siger Jeppe Kofod.

Parlamentet vil med sanktioner straffe myndigheder, som ikke vil samarbejde om at komme skattesvig til livs. Der skal eksempelvis være mulighed for at suspendere frihandelsaftaler og forbyde adgang til EU-midler, mener parlamentet.

- Når skattely-lande har hemmelige strukturer og ikke registrerer de reelle ejere af virksomheder, kan de tillade, at kriminelle kan gemme penge væk. Og det vil vi gøre op med.

- Vi beder i rapporten om klokkeklare sanktioner, som eksempelvis straftold eller diplomatiske sanktioner, siger Jeppe Kofod.

Kommissionen skal nu tage stilling til betænkningen, inden anbefalingerne kan udmønte sig i reel lovgivning.

Jeppe Kofod bliver også medlem af et nyt undersøgelsesudvalg, som Europaparlamentet har vedtaget at nedsætte. Den skal kulegrave skattesnyd, som er blevet afsløret i de såkaldte Panama-papirer.

/ritzau/

Dagens Gossip