EU vil stoppe Afrikas økonomiske migranter

EU-landene vender onsdag deres opmærksomhed mod Afrika efter mange topmøder, der har handlet om at dæmme op for strømmen af flygtninge fra især Syrien.

På to dages topmøde i Valletta på Malta med flere end 50 lande fra EU og Afrika vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige EU-ledere blandt andet forsøge at få de afrikanske lande til at tage de økonomiske migranter, der bliver afvist i Europa, tilbage.

Sidste år kom hver anden flygtning eller migrant, der nåede til Europa, fra Afrika, men i år, hvor strømmen af syriske flygtninge har nået uforudsete højder, er det kun én ud af seks.

I dag lykkes det kun EU-landene at sende 30 procent af de afrikanere, der bliver afvist i Europa, hjem igen.

Det tal skal bringes ned, for det er en åben invitation til at komme og søge lykken, har udenrigsminister Kristian Jensen (V) tidligere sagt.

Men Afrikas befolkning bliver fordoblet frem mod 2050, så der kan snart være endnu flere afrikanere, der søger til Europa. Derfor ønsker EU også afrikansk samarbejde om at slå hårdere ned på menneskesmuglere for at få slået en bremse i trafikken.

EU-landene er villige til at betale for en langt større afrikansk samarbejdsvilje end hidtil, og på topmødet vil der blive underskrevet en aftale om en ny Afrika-fond, der med et milliardbeløb i ryggen skal bruges til at bekæmpe årsagerne til flugten.

Men set fra Afrika er der større problemer end migrationen til Europa. Faktisk er antallet af afrikanere, der er drevet på flugt eller migrerer internt i Afrika, langt højere end antallet, der søger mod Europa.

Desuden sender migranter langt flere penge tilbage til mange afrikanske lande, end de modtager i udviklingshjælp. Det hæmmer samarbejdsviljen, og Afrika mener, at det skal ske frivilligt, når et EU-land vil sende en migrant hjem igen.

Målet er dog, at EU og Afrika på topmødet bliver enige om en handlingsplan, hvor EU-landene vil gøre mere for at bekæmpe fattigdom og støtte den økonomiske udvikling og jobskabelse.

Desuden vil EU lægge flere diplomatiske kræfter i at forebygge konflikter og hjælpe med at skabe fred i Afrika.

EU vil også åbne for mere lovlig migration, blandt andet for afrikanske studerende, og arbejde for at gøre de temmelig dyre pengeoverførsler til Afrika billigere.

Mens de i forvejen er samlet på Malta, holder EU-landene torsdag - efter EU-Afrika topmødet - endnu et ekstraordinært topmøde om flygtningekrisen.

Her skal EU-toppen igen diskutere forsøget på at få Tyrkiet til at bremse den i øjeblikket største strøm af flygtninge til Europa til gengæld for penge og lempelser af visumreglerne.

/ritzau/

Dagens Gossip