EU vil stramme kontrol med våben efter terror i Paris

Reglerne for handel med våben og våbendele skal strammes, og registreringen af våben skal gøres bedre, så det bliver nemmere at spore dem.

Desuden skal kontrollen med våbensamlere skærpes, og det skal være helt forbudt for private at besidde visse halvautomatiske våben, selv om de er deaktiverede og ikke længere virker.

Sådan lyder nogle af de vigtigste forslag i en våbenpakke, som EU-Kommissionen onsdag har lynvedtaget efter weekendens terrorattentater i Paris, der kostede mindst 129 mennesker livet.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, siger, at de strammere regler skal gøre det sværere for terrorister at få fat på våben i Europa.

- De seneste terrorangreb på Europas befolkning og værdier blev koordineret på tværs af grænser, og det viser, at vi skal samarbejde for at imødegå disse trusler, siger Juncker.

EU-Kommissionen har samtidig bebudet, at den også arbejder på en handlingsplan mod ulovlig handel med våben og sprængstoffer.

Målet med handlingsplanen vil være at stoppe Europas sorte marked for våbenhandel og at skærpe indsatsen mod organiseret kriminalitet.

Der skal også sættes mere ind på at forhindre ulovlige våben og sprængstoffer i at finde vej til EU fra især lande på Balkan og andre områder, hvor der er mange våben i omløb efter krig.

Belgien er et af de EU-lande, der har et omfattende sort våbenmarked, og de våben, der blev brugt ved attentatet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo i januar, blev købt i Bruxelles.

- Med de rette forbindelser er det relativt nemt at få fat i ulovlige våben i Belgien, sagde Nis Duquet, en forsker ved det flamske fredsinstitut, tidligere på ugen til Reuters.

Forslagene om strammere våbenkontrol var allerede på vej før den blodige weekend i Paris.

Men EU-Kommissionen har nu fremskyndet forslagene, så de fredag kan blive diskuteret på et ekstraordinært justitsministermøde i Bruxelles, som blev indkaldt efter attentaterne i den franske hovedstad.

/ritzau/

Dagens Gossip