EU vil yde mere målrettet støtte til reformer i Ukraine

Skrevet af admin

18/01/2016

Dagens topnyheder

EU-landene vil give deres støtte til Ukraine et grundigt eftersyn for at sikre, at reformprocessen i det konfliktramte land fortsætter og målrettes, så den kommer det ukrainske folk mere til gavn.

Det er budskabet fra EU's udenrigschef, Federica Mogherini, mandag efter et udenrigsministermøde i Bruxelles, hvor støtten til den ukrainske reformproces er sat på dagsordenen på dansk initiativ.

- Tiden er inde til at levere under meget vanskelige omstændigheder, siger Mogherini.

- Vi skal støtte de ukrainske myndigheder på en mere koordineret måde for at sikre, at reformprocessen fortsætter, at den bliver implementeret, og for at sikre, at fordelene ved reformerne også når det ukrainske folk, siger hun.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger, at Ukraine på nuværende tidspunkt er nået meget længere, end de fleste havde troet, men at der skal "holdes energi" i den fortsatte reformproces.

Det skal der både for Ukraines skyld, men også for EU's skyld, understreger den danske udenrigsminister.

- For hvis vi skal blive ved med at være en attraktiv partner for andre nabolande, så skal de også se, at det at arbejde sammen med EU giver en succes. Så vores bedste svar på Ruslands aggression er et succesfuldt og velstående Ukraine, siger Kristian Jensen.

USA har truet med at stoppe sin støtte til Ukraine, hvis det ikke meget hurtigt lykkes at få sat en stopper for den omfattende korruption, der plager det konfliktramte land.

Og på et formøde i Bruxelles mandag morgen med blandt andre Kristian Jensen sagde den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, at kampen mod korruption og en reform af hele retsvæsenet har absolut topprioritet for den ukrainske regering.

Samtidig med støtten til god regeringsførelse overvejer EU også målrettet støtte til Ukraines skattevæsen, så det bliver bedre til at opkræve penge, og til landets toldvæsen, så samhandlen med Ukraine kan glide lettere.

/ritzau/