EU vrimler med farlige kinesiske produkter

Det kan være særdeles svært for europæiske forbrugere at vide sig sikre, når de handler ind.

En netop offentliggjort rapport fra EU-Kommissionen viser, at antallet af indberetninger om farlige nonfood-produkter i EU er steget markant med 26 procent fra 2011 til 2012.

Det drejer sig især om beklædningsgenstande, legetøj og elektronik, og langt de fleste farlige produkter stammer fra Kina.

»Det er ofte en blanding af miljø - og sikkerhedsrisici. I forhold til tøj kan der eksempelvis være farlige kemikalier i stoffet eller børnetøj med alt for lange snore i, der kan give risiko for kvælning,« siger Dorthe G. Rasmussen, der er pressechef hos Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg og fortsætter:

»I legetøjet kan der eksempelvis være for mange små dele i legetøj til små børn under tre år, eller der kan være problemer med, at legetøjet ikke er mærket godt nok,« siger hun.

Seks produkter indberettet om dagen

Sikkerhedsstyrelsen er den danske kontaktmyndighed i det fælles europæiske varslingssystem RAPEX, der har til formål hurtigt at udveksle oplysninger om farlige forbrugerprodukter.

Det foregår sådan, at hvis myndighederne i et medlemsland opdager et produkt, der ikke lever op til de fælles europæiske sikkerhedsstandarder, så indberetter de produktet. Hvis RAPEX er enig i vurderingen, sender de advarslen videre til de øvrige medlemslande.

Den nye rapport viser, at der sidste år blev indberettet i alt 2278 produkter, hvilket svarer til seks produkter om dagen. Omkring en tredjedel (34 procent) af produkterne hørte under kategorien »Tøj og mode«, en femtedel (19 procent) var legetøj, mens elektronik og biler var tredje - og fjerdestørste produktgrupper.

»Blandt de hyppigste meddelte risici forårsaget af de anmeldte produkter var kemiske risici samt risko for kvælning og personskade,« opsummerer Kommissionen i en pressemeddelelse.

»Made in China«

Det er dog kun 17 procent af produkterne, der er produceret i EU. Langt de fleste (58 procent) er produceret Kina - hvilket dog skal ses i sammenhæng med, at Kina også er det land i verden, der producerer mest.

I de milde tilfælde bliver produkterne bare fjernet fra hylderne, mens særligt farlige produkter bliver kaldt tilbage fra forbrugerne.

Ifølge Tonio Borg, der er kommissær for Sundhed og forbrugerpolitik, er den heftige stigning i antallet af indberetninger et positivt tegn på, at systemet fungerer.

»Takket være et tættere EU-samarbejde kan forbrugerne stole på, at der er bedre sikkerhed på det indre marked. EU demonstrerer til stadighed en øget evne til at beskytte alle EU-borgere mod farlige nonfood-produkter,« siger kommissæren i en pressemeddelelse.

Klik her for at grafisk overblik over de farlige produkter.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip