Eurobanken sender 8500 milliarder kroner ud i markedet

Skrevet af admin

22/01/2015

Mest læste i dag

Den Europæiske Centralbank vil sende 60 nye milliarder euro ud om måneden i program til opkøb af statsobligationer, oplyser bankens topchef Mario Draghi.

Opkøbsprogrammet vil blive sat i værk i marts i år og løbe frem til og med september 2016, oplyser Mario Draghi.

Dermed bliver opkøbspakken noget større end ventet af nogle økonomer. I alt vil der blive sendt 1140 milliarder euro ud til opkøb af statsobligationer - det svarer til 8500 milliarder danske kroner.

ECB-topchefen understregede, at hvis inflationen ikke følger med op, er banken klar til at fortsætte opkøbene også efter september 2016.

Det sker i et forsøg på at redde europæisk økonomi fra langvarig stagnation og deflation i Europa. Initiativet skal sætte gang i den økonomiske vækst. Dermed skriver eurobanken historie.

Det er første gang, at eurobanken gør brug af det instrument. Cheføkonom i Sydbank Jacob Graven siger, at det er et yderst kontroversielt tiltag for at styrke økonomien, som ECB har sat gang i.

Tyskland har længe været imod at sende nye penge ud i økonomien, men har ikke kunnet pege på alternativer.

- Renten, som ellers bruges til at styre økonomien, er et helt udspillet instrument.

- Der var ikke andet at gøre end at sætte seddelpressen i gang, men det er helt oplagt, at banken har bevæget sig ind i en gråzone fordi det i traktaten for dens virke direkte står, at det må den ikke, altså finansiere eurolandenes underskud, siger Jacob Graven til Ritzau.

USA. Japan og Storbritannien har også ladet seddelpressen køre i samme ærinde.

/ritzau/