Eurochef til Grækenland: Spild nu ikke tiden

Skrevet af admin

09/03/2015

Mest læste i dag

De 19 eurolande er efter en usædvanligt kort drøftelse mandag i Bruxelles blevet enige om at holde en ny runde tekniske forhandlinger med Grækenland for at høre flere detaljer om den græske regerings nyeste reformplaner.

Nyhedsbureauet Reuters citerer en unavngiven EU-embedsmand og græske regeringskilder for oplysningen om, at eksperterne holder møde på onsdag i Bruxelles.

Forud for mandagens eurogruppemøde i Bruxelles har endnu et læk af en skitse over regeringens planer sammen med en ny række bramfri udtalelser fra en række græske ministre igen ført til hævede øjenbryn.

Det gælder blandt andet en idé om at lade turister optræde som en slags uofficielle skatteinspektører, en antydning fra finansministeren om at sende hele reformpakken til folkeafstemning, samt en trussel fra forsvarsministeren om at sende asylansøgere fra græske lejre til Tyskland.

Eurogruppeformand Jeroen Dijsselbloem kom på vej ind til mødet med en formaning til Grækenland.

- Vi har allerede spildt mere end to uger, hvor der er sket meget få fremskridt. Nu må vi holde op med at spilde tiden og gå i gang med de alvorlige forhandlinger.

- Forlængelsen af den eksisterende hjælpepakke gælder kun i fire måneder, og uret tikker, sagde Dijsselbloem.

Også den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, syntes at have meget lidt tålmodighed over for den nye græske regering, efter at den for to uger siden fik fire måneders økonomisk pusterum til at gøre klar til en helt ny hjælpepakke.

- Nu må grækerne føre det ud i livet, som de har lovet. Og de må i særdeleshed undlade at lave ensidige ændringer, som ikke er afstemt med trojkaen, siger Schäuble.

Den nyvalgte græske venstrefløjsregering gik til valg på at få afskaffet trojkaen og få omforhandlet betingelserne for udlandets gæld.

Efter seneste eurogruppemøde i februar blev trojkaen omtalt som "institutionerne".

Der var enighed om at forlænge Grækenlands eksisterende lånearrangement med fire måneder for at vinde tid til at definere betingelserne for nye lån.

Det er meningen, at Grækenland skal have udbetalt næste lånerate på godt 50 milliarder kroner euro til april - men det kræver, at långiverne forinden har sagt god for reformplanerne.

/ritzau/