Eurogruppen ønsker Irland og Spanien tillykke

Irland og Spanien kan nu begge se frem til igen at stå på egne ben efter en lang periode på støtten.

Torsdagens eurogruppemøde i Bruxelles slutter for en sjælden gangs skyld med lykønskninger fra alle tre mænd på podiet til det afsluttende pressemøde.

Både eurogruppeformand Jeroen Dijsselbloem, økonomikommissær Olli Rehn og redningsfondenes chef Klaus Regling gør opmærksom på, at det er første gang under de seneste års økonomiske krise, at lande kan afslutte deres hjælpeprogrammer.

- Jeg vil ønske begge lande tillykke på dette for eurogruppen vigtige tidspunkt. Begge lande har udvist stor beslutsomhed.

- Det irske og det spanske folk har været igennem en svær periode. Jeg har fuld tillid til, at deres indsats vil bære frugt de kommende år, siger Jeroen Dijsselbloem.

Han bliver suppleret af Olli Rehn, der siger, at det er "en god dag for både Irland og Spanien. Og en god dag for Europa".

- Men de skygger, krisen har kastet, er der stadig. Det er derfor, det er afgørende, at vi holder fast i reformkursen, siger Rehn.

Irland blev i 2008 det første euroland, der måtte gå til sine europæiske partnere og Den Internationale Valutafond (IMF) og bede om hjælp, efter at landets banksektor og gældsmarked krakkede i kølvandet på finanskrisens udbrud.

Irland ventes formelt at være ude af støtteprogrammet i midten af december. Landet har udsigt til en sidste støtteudbetaling på små seks milliarder kroner fra eurolandenes redningsfond EFSM og lige under 4,5 milliard fra IMF.

Eurogruppen siger i en skriftlig kommentar, at "Irland er et levende eksempel på, at EU-IMF-programmerne er succesfulde, når landene udviser stærkt ejerskab og føler sig virkelig forpligtet til at gennemføre reformer."

For Spaniens vedkommende er det kun bankerne, ikke hele landets økonomi, der har været på støtten.

Eurolandene meldte sig i juni sidste år klar til at hjælpe fire kriseramte spanske banker med op til 750 milliarder kroner. Det spanske bankprogram står nu til at lukke ned i januar, efter at der er blevet udbetalt lån for i alt 308 milliarder.

Eurogruppen gør det dog også i Spaniens tilfælde klart, at der stadig er betydelige udfordringer for Spaniens økonomi.

- Vi opfordrer de spanske myndigheder til aktivt at fortsætte reformpresset for at håndtere de resterende udfordringer hvad angår den økonomiske og finanspolitiske situation, heriblandt den høje arbejdsløshed og sårbarheden som følge af den fortsat høje private og eksterne gæld.

/ritzau/

Dagens Gossip