Eurokritikere kritiserer Merkel: Hun taler ned til folk

Skrevet af admin

31/12/2014

Dagens topnyheder

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, får drøje hug af euroskeptikerne i Alternative für Deutschland, AfD, fordi hun i sin nytårstale klandrer medlemmerne af en ny islamkritisk protestbevægelse for at være intolerante og hadefulde.

- Hun fordømmer og taler ned til folk, som hun slet ikke kender, siger AfD's gruppeformand i Brandenburgs delstatsparlament, Alexander Gauland, ifølge nyhedsbureauet dpa.

Alternative für Deutschland, der blandt andet kræver euroen afskaffet og et stop for velfærdsindvandring, fik sit politiske gennembrud ved europaparlamentsvalget i maj og er siden blevet valgt ind i tre østtyske delstatsparlamenter.

En række AfD-folk har de seneste uger bakket op om de stadigt større demonstrationer, som anti-islambevægelsen Pegida står bag i Dresden, hovedstaden i Sachsen, hvor AfD i august fik valgt 14 medlemmer ind i delstatsparlamentet.

I sin nytårstale, der vises på tysk tv onsdag aften, appellerer Angela Merkel til solidaritet med flygtninge, samtidig med at hun går hårdt i rette med islamkritikerne:

- Jeg vil sige til alle, der deltager i den slags demonstrationer: Følg ikke dem, der opfordrer til det. For alt for ofte er der fordomme, er der kulde, ja, endda had i deres hjerter.

AfD-gruppeformanden Gauland har tidligere forsvaret Pegida som en anstændig, fredelig græsrodsbevægelse og deltog for to uger siden i en af demonstrationerne i Dresden som "observatør".

Han advarer Merkel om, at hendes kritik kan have den modsatrettede effekt. For nu vil endnu flere deltage i de islamkritiske protester, forudser han.

/ritzau/