Eurolande er klar til at lukke nyt land ind

Der mangler stadig lige de sidste formelle godkendelser. Men efter at de nuværende 17 eurolandes økonomi- og finansministre torsdag inviterede deres lettiske kollega til at sidde med ved en del af deres møde i Luxembourg, er Letland i praksis godkendt som 18. euroland.

- Nu vil jeg ikke tage forskud på diskussionen i Ecofin og på topmødet. Men vi hilser det velkommen, at Letland opfylder alle kriterier, siger eurogruppeformand Jeroen Dijsselbloem på et pressemøde torsdag aften i Luxembourg.

Dijsselbloems velkomst på vegne af samtlige eurolande skal fredag formelt konfirmeres af Ecofin-rådet, der er forsamlingen af alle EU-landes økonomi- og finansministre. Og i næste uge af stats- og regeringscheferne i Bruxelles.

Men EU's økonomikommissær, Olli Rehn, siger også allerede torsdag tillykke til Letland med, at landet har foden inde ad døren og er blevet godkendt i rapporter fra både EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank.

- Rapporterne baner vejen for, at Letland kan blive optaget 1. januar. Det har Letland fortjent på baggrund af en meget imponerende økonomisk genkomst, siger Olli Rehn.

Letland kom med i EU samtidig med de øvrige baltiske lande i 2004. Men Letlands økonomi bestod ikke EU's eksamen, da nabolandet Estland blev lukket ind i eurozonen fra 2011.

Når den sidste formalia er i hak i næste uge, bliver der i juli fastsat en kurs for den store pengeombytning. Man får i øjeblikket omkring 1,42 euro for en lettisk lat, svarende til cirka 10,60 kroner.

Der skal også laves en tidsplan og logistisk plan for, hvordan man fysisk distribuerer penge rundt i landet, så der til nytår er euro i både tegnebøger, kasseapparater og automater.

De lettiske nøgletal er pænere end mange andre i eurozonen: Budgetunderskuddet er på 1,2 procent af BNP, det offentliges gæld på 40,7 procent, og der er udsigt til en vækst på 5,1 procent i år.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip