Eurolande lufter frustrationer over Grækenland

Skrevet af admin

24/04/2015

Mest læste i dag

Fredagens møde mellem eurolandenes finansministre ser ud til at have bragt forhandlingerne om Grækenlands gæld tilbage til en temperatur under frysepunktet.

Eurogruppens chef, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, siger på et pressemøde efter afslutningen af et møde med de 19 eurolandes ministre i Riga i Letland, at der trods positive tegn de seneste uger slet ikke sker nok.

- Der er stadig dybe kløfter, der skal bygges bro over. Vi er alle klar over, at tiden er ved at løbe ud. Der er spildt for meget tid i løbet af de sidste to måneder, og der er brug for afgørende nye fremskridt.

- Ansvaret for det ligger primært på den græske side, og det er mest i Grækenlands interesse, at vi finder en aftale, siger Dijsselbloem.

Han vil ikke referere i detaljer fra mødet. Men han medgiver, at der er faldet knubbede ord mod Grækenlands finansminister, Yanis Varoufakis.

- Lad mig være helt ærlig: Der var en meget stærk kritik. Vi blev enige om noget for to måneder siden, og vi havde håbet, at vi kunne træffe en beslutning i dag. Men det er vi langt fra, siger Dijsselbloem.

Det græske venstrefløjsparti Syriza kom til magten i januar efter at have ført valgkamp mod den tidligere regerings sparepolitik, der var aftalt med det gældsplagede lands internationale långivere.

Siden har regeringen forsøgt at forhandle sig til andre betingelser med europartnerne.

Men trods gentagne løfter har regeringen stadig ikke præsenteret en omfattende liste over sine reformplaner, og der har været spekuleret i en mulig græsk statsbankerot og exit fra euroen.

Et møde i eurogruppen 20. februar forsøgte at genskabe tilliden og få nyt liv i forhandlingerne. Der blev lavet en rammeaftale for en fire måneder lang forlængelse af Grækenlands nuværende låneprogram.

Men sidste lånerate på små 54 milliarder kroner bliver først frigivet, når regeringens konkrete reformplaner er godkendt. Og forhandlingerne om en helt ny hjælpepakke efter 30. juni er slet ikke i gang.

Næste planlagte møde i eurogruppen er 11. maj. Dijsselbloem siger, at det ikke giver mening at spekulere i eventuelle ekstramøder, før tekniske eksperter har set og vurderet en reformliste.

/ritzau/