Eurolande udskyder igen aftale om ny finansskat

Skrevet af admin

08/12/2015

Mest læste i dag

Tidsplanen for den særskat på handel med aktier og andre værdipapirer, som en række eurolande vil indføre, bliver nu udskudt igen.

Samtidig er de 11 lande, der hidtil har arbejdet sig frem mod finanskatten, blevet til 10 lande, idet Estland er sprunget fra.

Danmark vil ikke være med i en eventuel finansskat, og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger efter et rådsmøde tirsdag i Bruxelles, at han har "svært ved at tro", at det lykkes for landene at blive enige.

- Det er en meget kompliceret skat, der automatisk vil føre til, at handel med aktier og obligationer vil flytte til børser i lande, der ikke har indført den skat, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Mit enkle synspunkt er, at hvis det er sådan en kanon idé, så er det jo mærkeligt, at det tager så lang tid at blive enige om at indføre den, siger han.

EU-Kommissionen foreslog i 2011 en såkaldt Tobin-skat - opkaldt efter den amerikanske økonom James Tobin - på 0,1 procent af handler med aktier og obligationer og 0,01 procent af handler med derivater som optioner og futures.

Det var der ingen udsigt til enighed om blandt EU-landene, hvor Storbritannien - også på tirsdagens rådsmøde - truer med at gå til EU-domstolen, hvis britiske investorer på nogen måde bliver ramt af finansskatten.

Derfor har en række lande fortsat forhandlingerne selv, og målet har tidligere været at indføre skatten fra 1. januar 2016.

I september i år meddelte finansskattens tilhængere, at de gik efter en aftale her i december, men nu er det nye mål at nå til enighed om finansskatten til sommer i 2016.

Det er Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Grækenland, Østrig, Belgien, Slovakiet, og Slovenien, der nu arbejder videre med finanskatten.

/ritzau/