Eurolande vil lette græsk gæld og udbetale flere penge

Skrevet af admin

25/05/2016

Mest læste i dag

Eurolandene er villige til at lette den græske gældsbyrde og har samtidig truffet principbeslutning om at udbetale nye milliarder til Grækenland fra den låneramme, der blev aftalt sidste år.

Det siger Jeroen Dijsselbloem, formand for eurogruppen og hollandsk finansminister, natten til onsdag efter et næsten 11 timer langt møde i Bruxelles.

Hvis Grækenland gennemfører alle sine reformer fuldt ud, vil landet i de kommende måneder få udbetalt op til 10,3 milliarder euro (77 milliarder kroner).

Pengene skal efter planen falde i flere portioner med de første 7,5 milliarder euro (56 milliarder kroner) i anden halvdel af juni, så Grækenland kan holde sit samfund kørende.

Dijsselbloem siger samtidig, at eurolandene er blevet enige om gradvist at indfase en pakke med tiltag, der letter på den græske gældsbyrde ved blandt andet at se på profilen på afdrag af de store lån.

Men eurolandene understreger samtidig, at det er udelukket decideret at eftergive græsk gæld.

- Dette er et vigtigt øjeblik i det lange græske program, et vigtigt øjeblik for os alle, siden vi sidste sommer havde en større tillidskrise imellem os, siger Jeroen Dijsselbloem efter maratonmødet.

Grækenlands gældsbyrde udgør i øjeblikket 180 procent af bruttonationalproduktet, og eurolandene vil både se på tiltag, der kan gøre byrden mindre på kort, mellemlangt og langt sigt.

Den Internationale Valutafond (IMF) havde truet med at droppe sin støtte til den græske redningsplan, hvis ikke eurolandene var villige til at lette Grækenlands voldsomme gældsbyrde.

Men den trussel er umiddelbart væk efter mødet i Bruxelles, hvor chefen for IMF's europæiske afdeling, danskeren Poul Thomsen, har deltaget i forhandlingerne.

- Vi hilser velkommen, at det nu anerkendes af alle parter, at den græske gæld er uholdbar, siger Poul Thomsen.

- Vi hilser velkommen, at det anerkendes, at Grækenland har brug for gældslettelse for at gøre gælden holdbar. Det kan de ikke gøre selv, siger han.

Poul Thomsen roser samtidig den græske regering under ledelse af den venstreorienterede premierminister, Alexis Tsipras, for at holde sin del af aftalen ved at gennemføre vanskelige reformer, der har banet vejen for en aftale på eurogruppemødet.

Også den græske finansminister, Euclid Tsakalatos, er tilfreds efter det lange møde i Bruxelles om sit lands økonomiske fremtid.

- Jeg tror, at der er grund til optimisme om, at dette kan blive starten på at dreje Grækenlands onde cirkel af recession, tiltag, recession ind på en bane, hvor investorer har tillid til at investere i Grækenland, siger Tsakalatos.

/ritzau/