Eurolandene nærmer sig ny græsk gældsaftale

Skrevet af admin

22/04/2016

Dagens topnyheder

Eurolandene nærmer sig en plan for Grækenlands løbende gældskrise og planlægger at holde et møde på torsdag for at få en ny aftale helt på plads.

Det afhænger dog af, om Grækenland sammen med sine kreditorer kan blive enige om indholdet i aftalen inden torsdag.

- Vores konklusion er, at aftalen skal indeholde en pakke af betingede tiltag, som skal gennemføres, hvis Grækenland ikke når sine mål i 2018.

- Der er behov for mere arbejde for at komme helt i mål, men vi er tæt på det, siger Jeroen Dijsselbloem, formand for de 19 eurolandes finansministre, på et pressemøde i Amsterdam fredag.

Grækenland skal blandt andet vedtage skatteforhøjelser og nye nedskæringer på pensionsområdet for at få adgang til nye lån fra den store redningspakke fra sommeren 2015. Til juli skal landet afdrage 3,5 milliarder euro, og det er umuligt uden nye lån.

Men eurolandene kræver samtidig betingede græske nedskæringer, der træder i kraft, hvis landet ikke lever op til målet om et overskud på statsbudgettet på 3,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i 2018.

Det er både de umiddelbare og de betingede tiltag, der skal forhandles færdig, før eurolandene potentielt mødes for at give grønt lys. Kravene er, at tiltagene reducerer de græske budgetter med henholdsvis 3 procent af BNP nu og 2 procent i 2018.

- De betingede tiltag skal være troværdige, vedtaget ved lov med det samme, og skal udløses automatisk af objektive faktorer. Der er ingen aftale, før der er en aftale om alting, understreger Jeroen Dijsselbloem.

Et problem i forhandlingerne er dog, at det ikke er lovligt i Grækenland at lave betingede tiltag, fortæller finansminister Euclid Tsakalotos uden at afsløre, hvordan landet vil løse den udfordring.

Der bliver under ingen omstændigheder tale om gældsreduktion for Grækenland. Det nægter eurolandene trods opfordringer fra Den Internationale Valutafond (IMF). Dog kan der blive lempet på gældsbyrden på andre måder, siger finansministrene.

/ritzau/