Europa i oprør: Advarer mod EU-afstemning

Flere af EU's øvrige politiske topfolk er hurtigt ude med reaktioner på den britiske premierminister, David Camerons, tale onsdag morgen, hvor han lover, at den britiske befolkning skal stemme om Storbritanniens medlemskab af EU senest i 2017.

Den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, var den første, der kort efter talen direkte advarede briterne mod at forlade EU.

- Jeg tror, det er farligt for Storbritannien. For et Storbritannien uden for EU - det bliver svært, siger Fabius ifølge AFP til fransk radio.

- Vi kan ikke have et Europa a la carte. Forestil dig EU som en fodboldklub. Du får en kontrakt med klubben. Men så vil du spille rugby. Det går ikke, siger Fabius.

Også den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle, afviser, at briterne kan få lov til at skræddersy et nyt medlemskab.

- Tyskland ønsker, at Storbritannien bliver som en aktiv og konstruktiv partner i Den Europæiske Union. Men man kan ikke håndplukke sit medlemskab, siger Westerwelle ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samme tone lyder fra den svenske udenrigsminister, Carl Bildt.

I en serie tweets minder han blandt andet om, at EU's befolkning snart kun udgør syv procent af verdens befolkning, og at det kræver samarbejde at fremme fælles værdier og beskytte europæiske interesser.

- Fleksibilitet lyder fint. Men hvis vi åbner for et EU i 28 hastigheder, har vi i sidste ende slet ikke noget EU. Så er det bare noget rod, skriver Bildt på Twitter med reference til, at Kroatien til sommer ventes at indtræde som EU's 28. medlemsland.

EU's parlamentsformand, Martin Schulz, kalder i en pressemeddelelse Camerons tale "indadskuende" og afviser ligeledes, at han kan forhandle sig til en særordning i EU.

- Jeg tror ham, når han siger, at han ønsker Storbritannien som fortsat medlem af EU.

- Men premierminister Cameron ligner stadig mere troldmandens lærling, som ikke kan tæmme de kræfter, han har sat i gang. Kræfter, som ønsker at forlade EU af ideologiske grunde til skade for det britiske folk.

Schulz mener, at en britisk særordning kan være decideret livsfarlig for hele EU.

- Forsøg på at genforhandle afgørende dele af lovgrundlaget og håndplukke de elementer, Storbritannien er enig i, kan sætte en farlig kurs til efterfølgelse. Det kan føre til splintret lovgivning, disintegration og potentielt hele unionens sammenbrud, skriver Schulz.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip