Europæiske aktier i laveste niveau i syv måneder

Skrevet af admin

24/08/2015

Dagens topnyheder

De europæiske børser dykkede markant umiddelbart efter åbningen mandag med et indeks, der ramte det laveste niveau i de seneste syv måneder. Faldet er afledt af uroen på det kinesiske finansmarked, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det paneuropæiske indeks FTSEurofirst 300 faldt med 3,6 procent, hvilket er det største dyk på en enkelt dag siden september 2011.

Bekymringer over udviklingen i Kina ramte indekset hårdt i sidste uge, da det oplevede det største ugentlige fald siden august 2011, og det nåede dets laveste niveau siden januar ved åbningen af børserne mandag.

Samtidig med, at handelen i Kina og de øvrige børser i Asien lukkede med markante fald, så åbner de europæiske børser mandag med solide dyk.

Det tyske aktieindeks Dax i Frankfurt falder med 3,24 procent til under 10.000 point i de første minutter, børsen i London dykker med over 2,5 procent, og den franske børs i Paris oplever et øjeblikkeligt fald på 3,57 procent ved åbningen.

De skandinaviske børser går heller ikke ram forbi. Hovedindekset på Oslo Børs falder med 3,45 procent i de første fem minutter efter åbningen mandag, mens børsen i Stockholm falder med 3,0 procent. Den danske børs oplever et fald på 4,5 procent.

Børsen i Shanghai lukkede med et næsegrus dyk, fordi det ikke lykkedes at genskabe tilliden til landets opbremsede økonomi med de seneste statslige opkøb af aktier. Hovedindekset gik i minus med 8,49 procent.

Analytikere siger, at Kina kæmper for at opfylde vækstmålet for 2015 på syv procent, hvilket i sig selv er et tal, der markerer en svækket økonomi i forhold til de seneste års vækst i bruttonationalproduktet (BNP).

Træge investeringer og faldende eksport betød, at det kinesiske BNP kun steg med 7,4 procent i 2014, hvilket er den laveste årlige vækst i de seneste 24 år.

/ritzau/Reuters